PREDSTAVLJAMO novi BAT logistički centar u Rijeci (FOTO)

Jedna od vodećih globalnih kompanija u oblasti duvanske industrije – British American Tobacco, najavila je značajna ulaganja u oblasti duvanskih proizvoda savremene generacije u Adriatik regionu. Kako je nedavno saopšteno, BAT će uložiti 200 miliona kuna, odnosno oko 26 miliona evra, u nove proizvodne linije u Kanafaru u Hrvatskoj, zadovoljavajući tako rastuću potražnju za takozvanim „grejanim duvanskim proizvodima“ (tobacco heating products – THP) u regiji Evrope i Severne Afrike.

Osim ove velike investicije, nedavno je proširen i riječki HUB, koji je tako postao ključni logistički centar za nove kategorije proizvoda kako za Evropu, tako i za udaljena tržišta. 

HUB Rijeka, na Kukuljanovu, pruža logističku podršku za glavna evropska tržišta među kojima je i Srbija, kao i Italija, Španija, Poljska, Rumunija, Češka, Hrvatska, Grčka, Švajcarska, Francuska… Kako u kompaniji BAT navode za PlutonLogistics, broj tržišta raste kako bi se olakšalo i ubrzalo snabdevanje proizvodima nove generacije (e-cigaretama i sličnim uređajima).

British American Tobacco na ovom projektu sarađuje sa svojim dugogodišnjim logističkim partnerom – kompanijom Lagermax. Centar je operativan od jula 2020, a u aprilu ove godine došlo je do dodatnog proširenja poslovanja i usluga koje HUB nudi BAT-ovim tržištima, navode u kompaniji.

– Uređaji i e-tečnosti dolaze iz Kine u riječki HUB, te se iz Luke Rijeka distribuiraju dalje prema krajnjim tržištima. Usluga konverzije pakovanja Vuse uređaja, kao i uređaja za grejanje duvana iz generičkog pakovanja u pakovanje specifično za krajnje tržište, omogućava brzu reakciju na promene potreba pojedinih tržišta. Zbog toga je Rijeka ključni distributivni centar za uređaje novih kategorija proizvoda – navode naši sagovornici.

Nedavnim proširenjem HUB je postao centar ne samo za evropska tržišta, već i za države van Evrope.

– BAT distribuciju preko riječkog HUB-a ka evropskim zemljama – Italija, Španija, Srbija, Hrvatska, Poljska, Nemačka, Grčka, Austrija – obavlja kamionskim transportom. Udaljene lokacije, poput Kolumbije ili Gvatemale, snabdevaju se uz pomoć avionskog prevoza. Uskoro slede i isporuke prema Ukrajini, Južnoj Africi i Bliskom istoku, a broj zemalja koje HUB opslužuje kontinuirano raste.

Nova usluga koja će u Rijeci biti pokrenuta u punom obimu već narednog meseca, za italijansko tržište, jeste aplikacija fiskalnih markica na e-tečnosti koje dolaze iz Kine.

Kompanija BAT u saradnji sa Lagermax-om za potrebe HUB-a koristi skladište od oko 3.500 m2, unutar kojeg se nalaze dva zasebna prostora za pakovanje uređaja. Lokacija unutar bescarinske zone, u blizini Luke Rijeka, olakšava prijem brodskih pošiljki.

– Trenutna organizacija HUB-a se bazira na skladišnom prostoru od oko 2.000 paletnih mesta i 2 odvojene prostorije unutar kojih se nalazi oprema potrebna za postponement pakovanje, odnosno procese promene pakovanja iz generičkog u pakovanje specifično za tržište. Ova oprema rađena je po porudžbini i odgovara specifičnim potrebama procesa.

Koriste se 2 linije – prva omogućava pakovanje 14.000 uređaja za grejanje duvana po danu, dok druga – linija za pakovanje Vuse vaping uređaja – može varirati po potrebama od 6.000 do 24.000 komada na dan. Sve je softverski integrisano sa BAT SAP sistemom za skladišno poslovanje.

U kompaniji navode da postoji mnogo mogućnosti za dalji razvoj centra.

– Proizvodi nove generacije su zapravo vrlo promenljiva kategorija, pa ima više smerova u kojima se HUB može razvijati – verujemo u nastavak kontinuiranog rasta i širenja usluga i broja tržišta koje HUB podržava.

Poslovanje

Britisch American Tobbaco osnovan je davne 1902. godine, a danas širom sveta zapošljava više od 55.000 ljudi. Njihovi proizvodi prisutni su na 180 tržišta.

Tvornicu duhana Rovinj preuzeli su od Adris grupe 2015. godine, a danas su jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj. Prošle godine mediji su pisali da BAT razmatra odlazak iz te zemlje, zbog pogoršanih uslova poslovanja, ali je situacija razrešena.

U Srbiji, BAT je vlasnik fabrike u Vranju – nekadašnje Duvanske industrije Vranje, koju su kupili još 2003. godine.