Sami prelaze ulicu i ulaze u lift – Upoznajte robote-dostavljače hrane! (VIDEO)

Zamislite da vam robot donese obrok na kućni prag, kada naručite svoje omiljeno jelo putem službe za dostavu hrane!

Naučnici u Singapuru u drugoj polovini godine sprovešće pilot-projekat kojim će testirati ove mogućnosti. Za početak, roboti će preuzimati porudžbine u lokalu HeyTea, smeštenom na prvom spratu tržnog centra Westgate i donositi napitke zaposlenima u JTC Summit, što je udaljenost od oko 8 minuta hoda. Ove dve lokacije odvojene su saobraćajnicom, ali su roboti – koji bi putovali pešačkim stazama, programirani tako da mogu preći raskrsnicu, budući da komuniciraju sa semaforima. Osim toga, oni mogu i da se samostalno kreću liftovima u zgradama, pa čak i da očiste sigurnosne stepenice!

Robotska dostava jedan je od 16 projekata koji će biti razvijeni u novoj zajedničkoj laboratoriji Tehnološkoj univerziteta Nanyang i nemačke kompanije Continental, vrednoj 50 miliona dolara.

Laboratorija, nazvana Korporativna laboratorija Continental-NTU, zvanično je pokrenuta prošle sedmice. Njen cilj je razvoj rešenja za urbanu mobilnost sledeće generacije, koja bi mogla da reše nedostatak vozača i visoke troškove dostave, koji su povezani sa procvatom tržišta dostave hrane.

 

JTC korporacija, Land Transport Authority (LTA), Univerzitet i kompanija Continental potpisali su memorandum o razumevanju. Kao deo pilot-projekta, JTC će robotima omogućiti da komunicira sa sistemom upravljanja zgradama, kako bi mogli da dođu do klijenata. Kao nadležno telo, LTA će sprovoditi bezbednosne provere i davati regulatorne savete, kako bi podržala sigurno kretanje robota duž rute određene za pilot-projekat.

Direktor laboratorije David Woon rekao je novinarima na predstavljanju projekta da roboti mogu da se kreću brzinom od 20 km/h, ali da će tokom pilot faze to biti samo 5 km/h.

Pre nego što izađu “na ulice”, roboti-dostavljači hrane će biti testirani u kontrolisanim uslovima tokom leta. Tokom ove faze istraživanja, dostavna vozila će biti u blizini robota, a vozač će imati daljinski upravljač kojim može da preuzme kontrolu.

Inače, ovo nije prvi pilot-projekat koji testira mogućnosti robota za last-mile usluge u Singapuru. Jedan od primera je FoodBot, koji je pokrenut prošle godine za dostavu hrane širom kampiusa NTU – za zaposlene i studente, prenosi channelnewsasia.com.

Osim toga, slični projekti realizuju se i u drugim zemljama – krajem prošle godine, recimo, startovao je Yandex Rover u Moskvi, takođe najpre u jednoj poslovnoj četvrti.

Foto: YouTube/PrintScreen

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.