SKOBS 2023 – Konferencija o bezbednosti saobraćaja na Zlatiboru okupila više od 250 studenata

Studentska konferencija o bezbednosti saobraćaja (SKOBS), održana od 6. do 9. novembra na Zlatiboru, okupila je više 250 akademaca iz Srbije i regiona. Pored učesnika sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, konferenciji su prisustvovale kolege sa Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba i Mašinskog fakulteta iz Podgorice – odsek za saobraćaj-

Prvog dana konferencije pred studentima su govorili direktor Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada profesor dr Dragan Jovanović,  student prodekan Fakukteta tehničkih nauka Marko Starović, član Gradskog veća za saobraćaj i puteve grada Novog Sada profesor dr Aleksandar Bulajić,  Miloš Milekić ispred Agencije za bezbednost saobraćaja, kao i Vladimir Nikolić iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U okviru prve sesije „Institucionalni okvir u bezbednosti saobraćaja„, panelisti su napravili osvrt na Nacionalnu strategiju o bezbednosti saobraćaja za period od 2023-2030.

Za drugi konferencijski dan učesnicima je bio pripremljen veoma bogat program.

U okviru sesije Posledice saobraćajnih nezgoda predavanje je održala Ana Komlenić, psiholog na Institutu za plućne bolesti Vojvodine, o temi „Psihološki mehanizmi prevladavanja stresa nakon saobraćajne nezgode“.

Posebno interesovanje studenata izazvala je radionica „Života je vrednost pojačana bezbednost„, koju je organizacioni tim pripremio za učesnike. U okviru te radionice trebalo je osmisliti kampanju vezana za brzinu u saobraćaju.

Foto: SKOBS

Iz godine u godinu među učesnicima vlada veliko interesovanje za teme iz oblasti elektromobilnosti, tako da je na predavanju Filipa Mitrovića, Mobility Specialist, posećenost bila veoma velika.

Nakon iscrpnog drugog konferencijskog dana realizovano je neformalno druženje učesnika na SKOBS kvizu, koji je sadržao pitanja iz različitih oblasti saobraćaja i opšte kulture. Kviz je pokupio sve simpatije učesnika, a pobedničke ekipe su osvojile vredne nagrade.

Jedna od mnogobrojnih inovacija ovogodišnje konferencije je i sesija „Karijerni putokazi: navigacija ka uspešnoj budućnosti„, na kojoj su prisutni mogli da čuju lične priče i profesionalne puteve stručnjaka koji su postigli uspeh u svojim karijerama. Ove godine sa studentima je bio Mladen Jezdić, direktor lanca snadbevanja kompanije Ananas e-commerc, a moderator sesije bila je Bojana Savić, predsednica organizacionog odbora SKOBS-a.

Tokom prethodnih godina, na konferenciji je ukupno učestvovalo više od 1.400 studenata, a prezentovano je oko 80 studentskih radova.

– Ove godine odlučili smo da sesiju namenjenu prezentovanju studentskih radova učinimo još zanimljivijom. Naime, u okviru panel disusije o temi „Studentska istraživanja u saobraćaju: Planiranje i implementacija projekata“, studenti su razgovarali o izazovima na koje su nailazili prilikom svog istraživanja, a kasnije i pojedinačno predstavili svoje radove – kažu organizatori.

U okviru dela „Predstavljanje kompanija„, predavanje su održali predstavnici Signal Sombor i GMF logistics, gde su se studenti mogli upoznati sa opsegom poslovanja i mogućnostima zaposlenja.

–  Sa ponosom možemo reći da je 8. po redu regionalna studentska konferencija o bezbednosti saobraćaja uspešno realizovana. Konferenciji je prisustvovalo preko 250 učesnika saobraćajne struke iz celog regiona. Bogat sadržaj ovogodišnje agende uključivao je interaktivna i poučna predavanja, kao i radionice, tako da su utisci učesnika veoma pozitivni.  Svake godine, nakon uspešne realizacije događaja, kao organizatori smo dobili nove inspiracije za unapređenje konferencije. Sada već započinjemo pripreme za narednu godinu – kaže za PlutonLogistics Bojana Savić.