Slovenačka Pošta i Železnica u igri za preuzimanje kompanije „Intereuropa“

Uprava slovenačke Pošte već neko vreme pregovara s upravom logističke kompanije „Intereuropa“ o kupovini tog preduzeća, pišu slovenački mediji. Ovu akviziciju iz Pošta nisu nu potvrdili ni demantovali.

Boris Novak, direktor Pošte Slovenije, kaže da pripremaju strategiju do 2022. godine koja će biti dovršena krajem septembra.

– Do novembra se očekuje da će biti odobrena od strane nadzornih organa i Slovenskog državnog holdinga (SDH). Ne krijemo da smo zainteresovani za logistiku – rekao je on.

Kako pišu mediji, Pošta je već napravila procenu sinergije u slučaju kupovine „Intereurope“, a pripremili su i različite modele finansiranja. Kupovina bi trebalo da bude obavljena sindikovanim kreditom ili emisijom obveznica, a manje je verovatno zajedničko ulaganje s potencijalnim inostranim partnerima. Odluka o kupovini bi trebalo da bude usvojena najkasnije do kraja godine.

Klasične poštanske usluge su u procesu prirodnog odumiranja, tako su i slovenački poštari u potrazi za novim prilikama za rast poslovanja. Zbog niskog nivoa zaduženosti, kupovina „Intereurope“ za Poštu bi trebalo da bude relativno jednostavan posao. Prvi korak je da banke, koje u vlasništvu imaju 72,13% udela u Intereuropi, počnu novi krug prodaje, ali one još nisu donele odluku o tome. Konzorcijum banaka u prethodnom krugu prodaje predvodio je NLB, a prodaja je zaustavljena krajem februara ove godine kada je odustao jedini kupac, češko-malteški Tuffieh Fund.

Cena deonice „Intereurope“ sada iznosi 1,13 evra, dok je 2007. godine, pre nego što je uprava predvođena Andrejem Lovšinom gurnula firmu u gubitak ulaganjem u ruski logistički centar „Čehov“, bila viša od 50 evra po deonici, piše slovenački list.

U igri i Železnica

SDH čeka strateški plan Pošte, ali i strateški plan od Slovenačkih železnica (SŽ). Prema nekim procenama, SŽ je prikladniji kupac „Intereurope“, zbog posla koji je između te dve kompanije već prilično povezan, ali Pošta ima prednost jer nije zadužena.

Železnica ima oko sto milijuna eura duga, a i prioritet im je kupovina novih putničkih vozova, tender za kupovinu vredan 140 mil EUR biće raspisan ove jeseni.

 – Zasad nije jasno prodaje li se „Intereuropa“ kao celina, ili će se nektretnine prodavati posebno. Banke prodavci, prema mojim informacijama, oko toga nisu složni –  kaže Dušan Mes, direktor Slovenačkih železnica.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.