TAPA sertifikat – Za bezbedan i pouzdan transport vredne imovine

Krađa imovine, tačnije robe koja ima visoku vrednost jedan je od najvećih izazova u lancu snabdevanja u savremenom svetu, kako za proizvođače, tako i za firme koje pružaju logističke usluge. Danas postoje organizovani zlatni prstenovi koji posluju globalno i koriste sva sredstva za nasilne napade na vozila, prostorije i osoblje radi postizanja sopstvenih ciljeva.

Upravo zbog toga oformljena je TAPA organizacija, odnosno, Udruženje za zaštitu transportovane imovine (Transported Asset Protection Association), koja broji više od 700 članova i ima tri glavna ogranka- TAPA Amerika, TAPA EMEA (Evropa i Afrika) i TAPA APAC (Azija i Pacifik). Dobijanjem TAPA sertifikata garantuje se bezbedan i siguran transport vredne imovine, štite se zaposleni, ali i reputacija kompanije.

TAPA se bori protiv krađe tereta uz pomoć informacija u realnom vremenu i predstavlja razvoj i primenu globalnih sigurnosnih standarda, prakse, tehnologije, obrazovanja… Praksa je pokazala da su najzastupljenije krađe farmaceutskih proizvoda, elektronike, odeće, vrhunskih prehrambenih proizvoda, duvana, auto delova, građevinskih materijala.

Sigurnosni standardi TAPA organizacije su:

1. FSR- zahtev za bezbednost tereta
2. TSR- zahtev za bezbednost kamiona

Firme koje skladište veoma vrednu robu primenjuju upravo standard FSR da bi zaštitili svoja skladišta, kao i sladišta firmi koje za njih transportuju robu. Sa druge strane, zahtev za bezbednost kamiona predstavlja minimalne standarde, posebno osmišljene za drumski prevoz proizvoda u lancu snabdevanja.

Kako bi se ispunili TAPA zahtevi, nadležna firma za dodelu sertifikata može izvršiti različite provere u okviru poslovanja kompanije, kao što su provera zaposlenih, provera sistema praćenja, skladišta gde se smešta vredna roba, zatim, provera distributivnih centara, uređaja za zaštitu od uljeza…

Činjenica je da je TAPA jedinstvena organizacija koja ujedinjuje globalne proizvođače, prevoznike, logističke provajdere, agencije za sprovođenje zakona i da je misija minimizirati gubitke u lancu snabdevanja. Upravo zbog toga se vodeći špediteri i priključuju organizaciji u cilju sertifikacije njihovih postrojenja, ali i skladištenja i čuvanja robe.