U Frankfurtu teret voze i – tramvaji

City logistika konstantno traga za novim, inovativnim rešenjima, kako bi roba do kupaca stizala efikasnije, brže i uz što manji uticaj na životnu sredinu. Zanimljivo rešenje stiže iz Nemačke, gde bi tramvaji uskoro mogli da prevoze „gradske“ kontejnere.

Na početku druge nacionalne konferencije o biciklističkoj logistici u Frankfurtu na Majni, Verkehrsgesellschaft Frankfurt am Main mbH (VGF) i ONOMOTION GmbH pokazali su kako specijalizovani kontejneri i tramvaji rade za gradsku logistiku bez emisija. Zajedno sa kompanijom VGF, zaduženom za javni gradski prevoz u Frankfurtu, berlinski ONOMOTION demonstrirao je kako se roba može transportovati duž celog lanca snabdevanja u standardizovanim kontejnerima, pomoću teretnog tramvaja i ONO električnih kargo bicikala.

Interakcija nekoliko vidova transporta ima veliki potencijal da postane novi standard u urbanoj logistici.

– VGF, sa različitim partnerima, od 2018. godine testira i ispituje mogućnosti za uvođenje teretnih tramvaja. Oduševljeni smo potencijalom koji ova ideja ima, kao i činjenicom koliko se projekat tehnički i sadržinski razvio u međuvremenu – ističe Michael Ruffer, generalni direktor VGF.

Demo vožnja

Iz perspektive kompanije ONOMOTION, spajanje tramvaja i teretnih bicikala dosledna je implementacija Bele knjige „Intermodalni logistički lanac u urbanim područjima“, koju su zajedno sa partnerima objavili početkom godine.

Na primeru Frankfurta na Majni, autori su izračunali da se do 80% isporuka u unutrašnjosti grada može postići uz pomoć kombinovanog transporta, čime bi se emisija CO2 mogla smanjiti za skoro 64%.

Polazište za probnu vožnju u Frankfurtu bilo je skladište VGF Gutleut. Tamo je ONOMOTION pokazao kako se standardizovani i kompaktni gradski kontejneri mogu premestiti iz ONO bicikla i natovarati u tramvaj preko rampe, te tamo pričvrstiti bez mnogo napora.

Reč je o kontejnerima zapremine 2,1 m3 i dužine 1,7 metara, koji se lako uklapaju u višenamenski prostor u tramvajima – drugim rečima, tamo gde obično ima prostora za dečja ili invalidska kolica. Nakon kratke vožnje do okretnice na sajmu u Frankfurtu, kontjeneri se ponovo pretovaraju u ONO vozila.

– Sa šinskim vozilima i integrisanom isporukom teretnim bicikalima, nudimo ekološki i ekonomski razumnu alternativu, koja ima veliki potencijal – kaže generalni direktor kompanije ONOMOTION Beres Seelbach.

Foto: onomotion.com