U izgradnju intermodalnog centra u Batajnici biće uloženo 15,5 mil EUR

Izgradnja intermodalnog terminala u Batajnici koštaće 15,5 mil EUR, objavilo je Ministarstvo saobraćaja, uz komentar da je neophodno još oko 4 mil EUR za eksproprijaciju zemljišta. Ova investicija ne obuhvata ulaganje u razvoj logističke zone koja će se razvijati u blizini intermodalnog terminal, pojasnili su u Ministasrtvu.

Ministarstvo očekuje da se izgradnja  finansira  iz programa  EU – IPA 2015, a ako se to i ostvari  onda bi usledilo raspisivanje tendera i izbor najpovoljnijeg izvođača, koji bi prvo uradio glavni projekat za izgradnju, a početak radova bi se mogao očekivati u drugoj polovini 2016. godine. Planirano je da izgradnja traje 18 meseci.

–   Krajnji korisnik i upravljač intermodalnog terminala će biti novo pravno lice koje će osnovati Vlada  Srbije – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zajedno sa Gradom Beogradom. Ovo pravno lice bi se formiralo neposredno pre početka izgradnje intermodalnog terminala, a do tada sve investitorske poslove na ovom projektu će obavljati Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kako bi se u ovoj fazi projekta uštedelo na troškovima – navodi Ministarstvo.

Dakle, intermodalnim terminalom upravljaće novo pravno lice, a iznajmljivanje zemljišta u okviru logističke zone drugim pravnim licima, vršio bi Grad Beograd u skladu sa potrebama i mogućnostima.

–   Logistički centar je mesto za geografsko grupisanje privrednih aktivnosti i nezavisnih kompanija, tako da bi zakupci zemljišta bile kompanije koje se bave transportom, špedicijom, carinom sa pratećim uslugama (skladištenje, održavanje, pakovanje, distribucija robe itd.).  Razvoj logističke zone planiran je na površini od oko 82,5 ha (od čega intermodalni terminal zauzima 13 ha).

Budući intermodalni terminal će imati direktnu vezu sa Koridorom 10, kod obilaznice oko Beograda, tj. biće povezan sa železničkom stanicom u Batajnici, a preko servisnog puta za petlju Batajnica. Površina intermodalnog terminala sa pristupnim saobraćajnicama iznosi oko 13 ha.

Intermodalni terminal će po idejnom projektu imati:    3 železnička koloseka-dužine od po 650 m, 4 saobraćajne trake za kamione, kontejnersko skladište, parking za teretna i putnička vozila,  upravnu zgradu za terminal,   zgradu za carinske organe, mobilna sredstava: 1 manevarska dizel lokomotiva, 1 mobilni kran (reach stacker) i opremu za probu kočnica,  Projektom je planirana izgradnja pristupnog železničkog koloseka u dužini od 600 m i pristupnog puta u dužini od 700 m.