(FOTO) Izabrano idejno rešnje „Nelt“ vinarije u Dobanovcima

Studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Žarko Stamenić, Bojana Bajkić, Stefan Radošević, Zoran Spasić i Hristina Tošić pobednici su konkursa za idejno rešenje vinarije i destilerije, koja će biti izgrađena u kompleksu kompanije „Nelt“ u Dobanovcima. Pobedničko rešenje odabrano je nakon proglašenje tri prvoplasirana rada koja su ušla u uži izbor i njihove dopune na osnovu sugestija stručnog žirija.

„Autori su skoro u celosti ispoštovali primedbe, ne ugrožavajući osnovni koncept koji su imali. U tehnološkom smislu, postignuto je najuspešnije rešenje u procesu proizvodnje, skladištenja i transporta robe. Objekat je ispoštovao traženu kvadraturu. U arhitektonskom smislu može se smatrati da je ponuđena arhitektura uspešna i da odražava karakter i namenu objekta“ navedeno je u obrazloženju stručne komisije. Žiri je jednoglasno konstatatovao da je pobednički rad najuspešnije odgovorio na zahteve Investitora i shodno tome, žiri je preporučio Investitoru ovo rešenje za dalju realizaciju.

Stručni žiri u sastavu prof. Vasilije Milunović, docent Aleksandar Videnović, arhitekta Goran Vojvodić, Milorad Cilić autor TH projekta, Nebojša Šaponjić direktor kompanije „Nelt“, Ranko Sočanac direktor kompanije „Nelt“, radio je na pregledu i ocenjivanju konkursnih radova.

Konkurs je raspisan u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom i trajao je od 05. aprila do 01. juna, a prijavljen je ukupno 21 rad. Tri rada koja su ušla u uži izbor imala su prednosti u odnosu na konkurentska rešenja, a predlog stručnog žirija bio je da budu nagrađena jednakovrednom nagradom i da nakon unapređenja konkretnih primedbi bude odabran najkvalitetniji projekat za realizaciju. Nakon odabira najkvalitetnijeg rada, studentima je pružena jedinstvena prilika da objekat vinarije i destilerije bude izveden prema njihovom projektu, kao i izuzetna profesionalna satisfakcija i podsticaj za dalja stručna usavršavanja.

Ključni kriterijumi za ocenjivanje radova bili su arhitektonsko urbanističko rešenje, uklopljenost urbanističkog rešenja u postojeće okruženje, ispunjenost prostornih i funkcionalnih zahteva i racionalnost i ekonomičnost rešenja u celini.