„Nasukani brod“ postaje najviša zgrada u Češkoj (VIDEO)

Jedan „nasukani brod“ mogao bi da postane najviša zgrada u Češkoj, ukoliko se obistine namere investitora da na lokaciji u blizini metro stanice u Pragu – Nove Butovice, podigne neobičnu konstrukciju visoku 135 metara.

Reč je o projektu Top Tower koji je predstavljen tokom prošle godine, kada je najavljeno da će investitor – kompanija Trigema, početi izgradnju inovativnog poslovno-stambenog objekta do 2021. Budući izgled rezultat je saradnje arhitektonskog biroa Black n’ Arch i skulptora Davida Černija, čija je zamisao da zgrada skrene pažnju na problem klimatskih promena u svetu. Naime, on simbolizuje neželjenu, ali moguću budućnost, u kojoj je nivo okeana toliko porastao da je brod udario u zgradu.

Nasukani brod praviće se od čelika u završnoj crvenoj boji, a biće prekriven puzavicama, koje izgledaju poput mahovine.

– Planirano je da objekat bude van zone zaštićenog gradskog područja i van područja u kom je zabranjena izgradnja visokih zgrada – najavili su iz kompanije Trigema.

Investitori nisu želeli da otkrivaju mnogo detalja o strukturi objekta Top Tower. Ono što je poznato, jeste da bi trebalo da ima 250 stanova, uz kancelarijski prostor, dok bi na prva dva nivoa trebalo da budu smešteni kulturni centar i prodajni prostor. Zdanje će na samom vrhu imati i vidikovac s vrtom, do kojeg se stiže uz pomoć spoljašnjeg lifta,

Izvor: trigema.cz

Foto: Youtube/Printscreen, Trigema