Novi propisi uvode obavezno prijavljivanje svih izgubljenih kontejnera na moru

Svetski savet za brodarstvo (WSC) podržao je nedavno usvojene izmene i dopune Međunarodne konvencije o bezbednosti života na moru (SOLAS), koje će zahtevati obavezno prijavljivanje svih kontejnera izgubljenih na moru. Promene, koje je prošlog meseca ratifikovao Komitet za pomorsku bezbednost Međunarodne pomorske organizacije (IMO), stupiće na snagu 1. januara 2026. godine, u cilju unapređenja pomorske bezbednosti i zaštite životne sredine,

Kako prenosi pomorac.hr, zapovednik broda koji izgubi kontejnere mora odmah da prijavi određene detalje obližnjim brodovima, najbližoj obalnoj državi i državi zastave broda. Za kontejnere izgubljene na moru izveštaji moraju da se podnesu što je pre moguće, sa ažuriranjima, kako budu dostupne dodatne informacije. Ako su uočeni plutajući kontejneri, izveštaji moraju da uključe lokaciju i ukupan broj uočenih kontejnera.

Novi propisi predstavljaju značajan napredak u pomorskoj bezbednosti i zaštiti životne sredine, kaže Lars Kjaer, viši potpredsednik za bezbednost i bezbednost u WSC.

– Obezbeđivanjem brzog i detaljnog izveštavanja o izgubljenim i plutajućim kontejnerima, ove promene će poboljšati bezbednost navigacije, omogućiti brzu akciju i smanjiti potencijalne opasnosti po životnu sredinu – dodao je.

Svetski savet za brodarstvo prikuplja podatke o kontejnerima izgubljenim u moru od 2008. godine, a ti podaci se redovno objavljuju u Izveštaju o izgubljenim kontejnerima u moru. Prema poslednjem izveštaju, broj izgubljenih kontejnera na moru pao je na samo 661 u 2022. godini, od ukupno 250 miliona prevezenih, što predstavlja najnižu stopu gubitka od početka istraživanja 2008. godine.

Međutim, godišnji gubici mogu značajno varirati zbog značajnih incidenata. Na primer, veliki broj incidenata izazvanih lošim vremenom u 2020. i 2021. doveo je do prosečnog gubitka od 3.113 kontejnera tokom te dve godine. Posebno su važni incidenti u Tihom okeanu, uključujući ONE Apus, koji je izgubio više od 1.800 kontejnera u novembru 2020., i Maersk Essen, koji je takođe izgubio približno 750 kontejnera 2021. godine.

Prosečan broj izgubljenih kontejnera od 2020-2022. iznosio je 2.301 godišnje, što je značajno povećanje u odnosu na prosek od 779 izgubljenih kontejnera godišnje tokom prethodne tri godine, od 2017-2019 godine.

Očekuje se da će ove promene, koje stupaju na snagu 2026. godine, doneti značajne koristi pomorskoj industriji i doprineti globalnim naporima da se očuva bezbednost i čistoća svetskog mora.

Foto: Pixabay, ilsutracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.