Pet NAJVEĆIH brodova na svetu!

Zamislite da se nalazite na brodu na kom vam je potreban GPS kako biste pronašli svoju sobu ili ste deo posade broda koji prevozi 900 kilometara cevi za izgradnju Turskog toka. Osećaj je zista neverovatan, ali je industrija toliko uznapredovala da iz godine u godinu kompanije prave brodove pored kojih bi čuveni Titanik izgledao kao jahtica.

Na prvom mestu, kao najduži brod, odnosno, plutajuća naftna platforma na svetu, nalazi se “Prelud”, dugačak neverovatnih 488 metara! Ovaj megabrod delo je australijske kompanije “Shell”, širok je 74 metra i ima tri brodska motora od 6.700 konjskih snaga. Zamišljen je kao plutujuća platforma za izvlačenje gasnog plina sa dna okeana. Izgradnja ovog broda trajala je godinu dana.

Drugi po dužini je „CSCL Globe“, teretni brod koji je proizvod južnokorejske kompanije „Hyundai Heavy Industries“. Dužina broda je 400, širina 58,6, a dubina 30,5 metara. Ovo impozantno zdanje može razviti brzinu do 43 kilometra na sat, koristi se za transport teretnih kontejnera, a može da ponese čak 19.000. Na prvo putovanje krenuo je u decembru 2014. godine.

Pre izgradnje „CSCL Globe“ teretnog broda, nešto malo kraći i jedan od najznačajnijih kontejnerskih brodova je „Ema Maersk“, dugačka 397 metara, široka 56 metara i zauzima treće mesto na ovoj listi. U vlasništvu je danske kompanije „A. P. Moller-Maersk Group“, a zanimljivo je to što je brod dobio ime po ženi danskog brodovlasničkog magnata Maersk Mc-Kinney Moller-a. Tovarni kapacitet je 15.000 kontejnera, a može razviti brzinu od 57 km/h.

Na četvrtom mestu našao se brod „Pionirski duh“ (Pioneering spirit), tačnije megabrod koji pokreće osam dizel motora sa po 20 cilindara, ukupne snage 128.430 konjskih snaga. Maksimalna brzina mu je svega 26 km/h, ali na prvom mestu nije brzina već transport velikih težina. Dugačak je 382 metra, širok 124 metra i delo je švajcarske kompanije „Allseas“. Pomenuta kompanija i „Gazprom“ 2016. godine potpisali su ugovor o izgradnji prve linije morskog dela gasovoda Turski tok. Na dnu mora je trebalo postaviti više od 900 kilometar cevi, a za taj posao upotrebljen je upravo „Pionirski duh“.

Peto mesto na ovoj listi, a prvi na svetu u kategoriji kruzera je „Harmonyofthe Seas“ (Harmonija mora), dugačak 362 metra, visok 70 metara, a na svoje prvo putovanje krenuo je 2016. godine. Ovaj neverovatan putnički brod napravila je čuvena kompanija “Royal Caribbean”, težak je 227.000 tona, ima 18 paluba, ali ono što nije viđeno na ostalim luksuznim kruzerima je bionički bar u kom će koktele ili neko drugo piće služiti ruke robota. Interesantno je i to što će gosti dobijati GPS uređaje koji će im pomagati da pronađu svoju sobu u lavirintu.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.