Luka ROTERDAM: Isporuka DRONOM na najveći brod na svetu (VIDEO)

U Luci Roterdam prošle sedmice obavljena je prva isporuka dronom na brod u Holandiji. Bespilotna letelica dostavila je delove na Pioneering Spirit, najveći brod na svetu (po bruto tonaži), saopšteno je iz Luke.

Ovaj pilot projekat zajednički su realizovali Delta Drone, Allseas i Port of Rotterdam, a njegov cilj je da se utvrdi na koji način isporuka bespilotnim letelicama može povećati efikasnost transporta u roterdamskoj luci.

– Korišćenje novih tehnologija omogućava nam da luka postane efikasnija i bezbednija. Ovaj pilot projekat je odličan primer, on značajno doprinosi efikasnijem transportu, a kroz određeno vreme može omogućiti i da se smanji pritisak na putnu mrežu. Planiramo da sigurno upravljamo našim vazdušnim prostorom, pod sloganom „Roterdam, najsigurnija luka za letenje“ – rekla je savetnica Lučke uprave Ingrid Romers.

 

I pomorski sektor želi da testira mogućnosti isporuke putem bespilotnih letelica, dodaje se u saopštenju. Predstavnik kompanije Allseas Jeroen Hagelstein kaže da bi i offshore industrija takođe mogla imati koristi od ove nove opcije.

– Ovim pilot-projektom želimo da testiramo da li bi bespilotne letelice mogle da budu dobro sredstvo za brzu i efikasnu isporuku na naša plovila. Helikopteri nisu uvek dostupni na svim lokacijama, a dostava dronom može biti rešenje kada nam su hitno potrebni delovi koje sami ne možemo da popravimo – na primer računarski čipovi.

Izvor/foto: portofrotterdam.com