Top 10 supply chain influensera

Lanac snabdevanja doživljava period turbulencija i promena kakve nisu viđene najmanje jednu generaciju. Ko ima najbolji uvid u sva kretanja – konsultanti, provajderi tehnologije, akademski eksperti, poslovni analitičari ili rukovodioci?

Tačan odgovor nije samo jedan – mnogo je stručnjaka koji su povezani sa ovim sektorom.

Renomirani portal supplychaindigital.com izdvojio je 10 uticajnih supply chain stručnjaka na globlanom nivou, čiji uvid, znanje i iskustvo pomažu u oblikovanju industrije.

10. Lora Cecere, osnivač, Supply Chain Insights

Cecere je osnovala Supply Chain Insights u februaru 2012. Njihove osnovne delatnosti su istraživanje i analiza, a nude i savetodavne usluge, obuku, izveštaje…

– Želimo da budemo prvo mesto gde se lideri lanca snabdevanja obraćaju kako bi pomogli svojim timovima da postanu bolji – kaže Cecere.

Ona je takođe i koautorka knjige – Bricks Matter: Uloga lanaca snabdevanja u izgradnji tržišno vođene diferencijacije.

9. John Kern, SVP, Operacije lanca snabdevanja, CISCO

Kern vodi raznolik globalni tim odgovoran za proizvodnju, uvođenje novih proizvoda, upravljanje životnim ciklusom proizvoda, upravljanje izvorima i dobavljačima, planiranje, logistiku i kvalitet proizvoda. Predvodio je napore za digitalizaciju CISCO lanca snabdevanja i učestvovao u razvoju CISCO-a u oblasti softvera i cloud-delivered rešenja.

8. Omid Ghamami, CEO Instituta za upravljanje nabavkom i lancem snabdevanja (SCMI)

Profesor Ghamami je izgradio svoju karijeru u nabavci, počevši od Intela, pre nego što je osnovao SCMI. On je takođe govornik, edukator i autor, a smatra se jednim od vodećih svetskih stručnjaka za nabavku, pronalaženje i razvoj dobavljača.

7. Ivanka Janssen, rukovodilac lanca snabdevanja i članica izvršnog odbora SWAROVSKI

Janssen je iskusna liderka u lancu snabdevanja sa 21-godišnjim međunarodnim iskustvom u upravljanju u: operacijama, proizvodnji, lancu snabdevanja, odlasku na tržište, logistici, korisničkoj službi i nabavci. Ona je fokusirana na stvaranje konkurentske prednosti.

Na aktuelnoj poziciji je od jula 2023, pre toga je bila direktorka lanca snabdevanja u kompaniji Philips, kao i potpredsednica lanca snabdevanja za Evropu, istočnu Evropu i podsaharsku Afriku u kompaniji PepsiCo.

6. Chris Caplice, Freight Academic, MIT

Dr Chris Caplice je stručnjak za teretni transport na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT), gde je stekao reputaciju jednog od vodećih svetskih autoriteta u oblasti logistike.

Takođe, jedan je od osnivača i rukovodilaca MIT FreightLab, usmerene na pokretanje inovacije u planiranju i operacijama transporta tereta, kao i njihovu primenu u praksi. Krajnji cilj je smanjenje troškova, minimiziranje rizika i povećanje nivoa usluge.

5. Wolfgang Partsch

Smatra se da je Keith Oliver upoznao svet sa terminom „lanac snabdevanja“, ali da on nije bio um koji je formulisao ideje iza toga – ta čast pripada Partsch-u. Partsch je prvi put govorio o Supply Chain menadžmentu, kao pristupu, u nemačkom poslovnom časopisu Virtschaftsvoche, još 1982. godine.

4. Martin Barkman, stariji potpredsednik, globalni šef upravljanja rešenjima, digitalni lanac snabdevanja SAP 

Kao student hemijskog inženjerstva na Univerzitetu Kornel, Barkman je pohađao časove kod astronoma, pisca i naučnika Karla Sagana, dobitnika Pulicerove nagrade.

SAP-u se pridružio 2013. godine kada je kupio partnersku kompaniju SmartOps, čiji je bio izvršni direktor. Od tada je zauzimao različite uloge u upravljanju SAP lancem snabdevanja.

3. Sheri Hinish, EY

Sheri Hinish je sebe prozvala „kraljicom lanca snabdevanja“ – ona je direktor globalnih inovacija i lider ekosistema u kompaniji EY. Pre toga je bila rukovodilac IBM Consulting Global Sustainability Services.

Hinish ima 46.000 pratilaca na LinkedIn-u, i to sa dobrim razlogom: ljudi žele da čuju šta ona ima da kaže o održivosti, posebno kada je reč i lancu snabdevanja.

– Pomažem klijentima da preispitaju, dizajniraju i izgrade preduzeća i ekosisteme prilagođene budućnosti, koji stvaraju uticajne, pravične i odgovorne promene – poručuje.

2. Knut Alicke, partner i šef evropskog lanca snabdevanja, McKinsey

Alicke savetuje kompanije o upravljanju lancem snabdevanja i digitalnim transformacijama lanca snabdevanja. On takođe vodi i McKinsey Supply Chain Executive Academy.

Profesor je na Univerzitetu u Karlsrue, gde predaje upravljanje lancem snabdevanja, a takođe i koautor knjige “ From Source to Sold“.

1. Tim Cook, CEO, Apple

Tim Cook (Tim Kuk) postap je deo Apple tima kao rukovodilac lanca snabdevanja tokom ’90. godina prošlog veka, u vreme kada se kompanija borila sa velikim problemima.

Svojom genijalonošću i uvođenjem principa just-in-time, preokrenuo je stvari. Jobs je sanjao pobedničke proizvode; Cook ih je isporučio.

Kao CEO, Cook je bio taj koji je obezbedio fenomenalan rast kompanije Apple tako što nikada nije dozvolio da potražnja nadmaši ponudu njihovih proizvoda, čak i kada je potražnja bila stratosferska. Nije ni čudo da je Džobs, kada se teško razboleo, predao uzde baš Timu.

Danas Cook želi da „prepravi“ Apple lanac snabdevanja tako što će smanjiti svoje oslanjanje na Kinu. Težak zadatak, ali ako neko može da ga postigne, Cook može.

Izvor: supplychaindigital.com