Borba protiv „mravljeg šverca“ – zaplenjena obuća, odeća, telefoni…

Carinici su 15. novembra 2021. godine na Terminalu Gradina u kamionu novopazarskih registarskih oznaka, pored uredno prijavljene tekstilne robe iz Turske, pronašli i osam velikih džakova punih nove muške i ženske garderobe.

Odgovornost za više od 700 jakni, mantila, trenerki, dukserica, džempera i pantalona obeleženih robnim markama Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Paul&Shark, Moncler, Prada, D&G i drugih poznatih brendova preuzeo je vozač kamiona. On je u svojoj izjavi napisao da je samoinicijativno, među prijavljenu smestio i “nešto svoje robe“.

Ova vrsta zaplene samo je jedan od brojnih slučajeva takozvanog “mravljeg šverca”, koji se otkrivaju prilikom “dubinskih kontrola”. Pojava nije bezazlena, jer u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu, poručuju iz Uprave carina. Predmet takvih zaplena su najčešće akcizna roba, tehnika, garderoba i obuća.

Još jedan takav slučaj zabeležen je na prelazu Kelebija, kada je detaljno pregledan kombi nemačkih registarskih oznaka, kojim su se dvojica državljana Srbije vraćala iz Nemačke.

Tom prilikom carinici su utvrdili da se u tovaru kriju akumulatori za automobile, kao i razni uređaju za negu kućnih ljubimaca, stolovi za šišanje životinja, pribor za sterilizaciju, vetrogeneratori, kao i dva polovna endoskopa.

Izvor/foto: Uprava carina