CARINA: Nova verzija NCTS tranzitnog sistema uspešno radi

Predstavnici srpske transportne privrede tokom prethodnih dana negoduju zbog, kako navode, značajnih poteškoća koje je doneo prelazak na novi tranzitni sistem – NCTS faze 5. 

Tim povodom, uputili smo pitanja i Upravi carina Srbije, a njihov odgovor u nastavku prenosimo u celosti.

„Nova verzija tranzitnog sistema NCTS faza 5, čija je primena u Srbiji počela 28. januara, funkcioniše i ne predstavlja uzrok zadržavanja teretnih vozila.

Reč je o složenoj proceduri, pa je uprkos uspešnoj migraciji podataka iz stare verzije NCTS na novu, ipak potrebno neko vreme da se svi učesnici u carinskim postupcima prilagode na novine koje taj sistem zahteva. Aplikacija uspešno radi, o čemu svedoče i statistički podaci o obrađenim deklaracijama, odnosno broju kamiona koji je zahvaljujući novom sistemu granicu uspešno prošao.

Na primer, broj obrađenih tranzitnih deklaracija 1. februara 2024. godine na najfrekventnijim graničnim prelazima je GP Batrovci – 721, GP Horgoš – 674, GP Kelebija – 515.

Prevoznici koji se suoče sa bilo kakavom teškoćom u vezi sa novim sistemom, mogu da se obrate za podršku carinskim službenicima na graničnim prelazima, kao i Help Desku Uprave carina.“

  • BONUS SADRŽAJ: 

Kako izgleda tura iz Nemačke za Srbiju – tokom novogodišnjih praznika? Pišite nam ako želite da i vi ispričate svoju priču za volanom!