Carinici sprečili krijumčarenje 120.000 SEDATIVA u tankovima za vazuh

Zbog vanrednog stanja uvedenog usled pandemije covid-19 putnika na našim granicama još nema, ali robni promet se odvija neometano. Uprava carina je reorganizovala svoje svakodnevne aktivnosti, tako da fokus bude na što bržem i efikasnijem prometu robe, što podrazumeva i detaljnu kontrolu pošiljki u teretnom saobraćaju, kao i redovne dubinske kontrole.

Bez obzira na vanredne okolnosti, uvek ima onih koji bi želeli da iskoriste situaciju za pokušaj krijumčarenja, pa je tako bilo i 24. aprila 2020. godine kada su carinici u popodnevnim časovima sprečili pokušaj krijumčarenja velike količine sedativa u tankovima za vazduh jednog kamiona.

Slučaj je otkriven zahvaljujući carinskom mobilnom skeneru na izlazu graničnog prelaza Horgoš. Ovoga puta je na snimku sa skenera uočeno da se nešto sumljivo nalazi u tankovima za vazduh na prikolici kamiona beogradskih registarskih oznaka koji je ka Švedskoj i Norveškoj prevozio autodelove, lepak i silose u delovima.

Carinski operativci koji rade na skeneru su primetili da se ovoga puta u tankovima koji bi trebalo da su prazni, odnosno ispunjeni samo vazduhom, nalazi nešto čemu tu svakako nije bilo mesto.

Upravo je zbog toga sproveden detaljan pregled i čim su tankovi razmontirani, bilo je jasno da su oba do vrha ispunjena psihoaktivnim lekovima ksalol i rivotril.

Nakon sprovedene detaljne kontrole i vađenja krijumčarenih lekova iz tankova za vazduh,, utvrđeno je da se u njima nalazilo gotovo 120.000 tableta lekova ksalol i rivotril, preciznije 99.652 tablete ksalola i 18.890 tableta rivotrila, saopštila je Uprava carina.