Carinske zavrzlame i slučaj banane u čokoladi

Omiljena poslastica iz dečijih dana pomogla je Zari Godfrey da postane uspešna u poslovnom svetu i pokrene brend koji je brzo postao poznato ime u svetu zdravih grickalica u Velikoj Britaniji.

Kao mala, Zara je obožavala mamine domaće smrznute banane umočene u čokoladu, pa je odlučila da ovu ideju iznese na tržište. Tako je nastao Pukpip, mali britanski brend čija je misija da pomogne kupcima da jedu više voća – na zabavan i ukusan način. Iako sada uspešno posluje, novo preduzeće na tržištu imalo je veliki problem sa izvozom svojih proizvoda, a carinske zavrzlame umalo su „pokvarile“ ovu interesantnu ideju.

– Naša istraživanja pokazala su da 9 od 10 potrošača želi da jede više voća, ali kada traže užinu ili desert, voće im je često poslednja stvar na umu. Primetili smo nedostatak zdravih grickalica na tržištu, pa smo lansirali Pukpip – prvi brend smrznutog voća u Velikoj Britaniji, koji nudi niz smrznutih banana umočenih u čokoladu. Startovali smo u januaru 2023, a Pukpip je već dostupan u 250 prodavnica zdrave hrane širom Ujedinjenog Kraljevstva, kao i u Spinneys & Waitrose u Dubaiju – kaže Zara.

Pukpip smrznute banane umočene u čokoladu ne samo da su transformisale kategoriju sladoleda sa celim pravim voćem, već su i pokazale da proizvodnja – koja se inače odvija u Ekvadoru – može da doprinese ekološkim ciljevima. Njihov model poslovanja doprinosi smanjenju otpada od hrane, jer Pukpip kupuje „savršeno nesavršene“ banane, koje su odbačene za izvoz zbog malih oštećenja na kori ili varijacije u veličini jer ih ima previše u grozdu, i pretvara ih u svoje grickalice. Čak se i kora vraća u ekosistem, često kao kompost.

Ova naizgled jednostavna održiva ideja naišla je na carinske prepreke.

Čokoladom prelivene smrznute banane nikada ranije nisu bile izvožene, pa nisu imale robnu šifru, što bi uticalo na neophodne carine koje treba platiti. Postojala je dilema kako klasifikovati proizvod i objasniti ga carinskim vlastima.

Kao malo preduzeće, Pukpip je koristio spoljne carinske konsultante – ali su konsultanti naišli na naizgled nepremostive prepreke. Nisu imali odgovor na pitanja – da li je proizvodu bio potreban zdravstveni sertifikat, može li biti stabilan na sobnoj temperaturi ili koje su carinske informacije zaista neophodne?

– Druge konsultantske firme su se borile da shvate kako da otpreme naše čokoladne banane i nismo mogli da prevaziđemo prepreke da bismo izvezli naše proizvode. Znali smo da mora postojati rešenje, pa smo stupili u kontakt sa kompanijom Maersk. Kao gigant sa bogatim iskustvom u transportu banana, verovali smo da nam mogu pomoći i sa carinjenjem. Iako smo ih angažovali zbog konsultacija, ispostavilo se da Maersk nudi kraće vreme dostave i konkurentnu cenu za otpremanje robe okeanom iz Ekvadora u Veliku Britaniju. Tako da je za nas bilo logično da odaberemo jednog partnera za obe stavke – rekla je Zara Godfri.

Pukpip je sarađivao stručnjacima ove kompanije za carinske konsultacije, koji su uspeli da razjasne probleme oko carinske nomenklature, da komuniciraju sa vlastima i identifikuju sve potrebne dokumente. Logistički partner je utvrdio da proizvod ne zahteva veterinarski sertifikat, čime je Pukpip-u uštedeo značajne troškove.

Što je najvažnije, roba je konačno mogla da prođe kroz carinske procedure i da bude isporučena u Veliku Britaniju.

Od Ekvadora do Velike Britanije

Pukpip koristi Maerskov pomorski transport za transport smrznutih proizvode iz Ekvadora u Veliku Britaniju, u rashladnim kontejnerima koji omogućavaju daljinski nadzor i kontrolu temperature putem digitalnog asistenta za vidljivost hladnjače – Kapetana Petera. Imati jednog partnera koji se brine o pomorskom transportu i carini znači lakši proces i smanjeni rizik za hladni lanac – što je ključno kako bi se osiguralo da hrana ne propadne zbog zagrevanja.

– Lakše je, posebno kada ste mali brend, imati jednog partnera koji obavlja i prekookeanski transport i carinu – dodaje Zara i naglašava da digitalizacija lanca snabdevanja pojednostavljuje trgovinu.

Gledajući u budućnost

Pukpip namerava da izvozi na više tržišta i lansira novu liniju Banana Bites.

– Svaki put kada šaljemo novi proizvod, naići ćemo na prepreke s carinom. Sada nas to ne iznenađuje, a logistički partner nam pomaže da predvidimo i pripremimo se za inspekcije, sa kompletnom dokumentacijom pri ruci za brzo prezentovanje.

Zara Godfrey dodaje i da Pukpip preporučuje svakom preduzetniku ili maloj firmi da angažuju usluge carinskih konsultanata što je pre moguće, kako bi se izbegla kašnjenja. Kako kaže, najbolje je uložiti unapred kako bi se osigurala prava dokumentacija kao i izvoz robe u savršenom stanju. Ona podvlači da, iako tako nešto može da bude skupo za startap, angažovanje konsultantske firme dugoročno štedi mnogo novca.

Izvor: Maersk

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.