Maersk stiže u Luku Rijeka – Budući koncesionar nudi milion TEU prometa na Zagrebačkoj obali

Na ponovljeni postupak davanja koncesije na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu u Luci Rijeka pristigla je ponuda konzorcijuma APM Terminals/Enna Logic, koji u prve dve godine poslovanja garantuje promet od milion kontejnerskih jedinica, potvrđeno je agenciji Hina iz Lučke uprave Rijeka.

APM Terminals je kompanija kontejnerskog brodara A.P. Moller-Maersk, a Enna Logic hrvatska kompanija u sastavu PPD Grupe.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković ocenio je da je reč o kvalitetnoj ponudi jednog od najvećih svetskih lučkih i terminalskih operatera.

Sada očekujemo da koncesionar novi terminal što pre stavi u funkciju, čime će Rijeka, zajedno s punim kapacitetom kontejerskog terminala na Brajdici koji je prošle godine ostvario istorijski rezultat od preko 300.000 TEU, kroz nekoliko godina imati veći promet nego slovenačka Luka Kopar, rekao je Butković u izjavi koju je prenelo Ministarstvo.

Butković je naveo da će, ukoliko se tome dodaju ulaganja koja se sprovode u luci, ali i u drumskom i železničkom povezivanju, Luka Rijeka u sledećih nekoliko godina s pravom postati najveće intermodalno središte u ovom delu Evrope i vodeća luka za kontejerski promet u Severnom Jadranu.

Prema podacima iz javne nabavke, ponuda konzorcijuma APM Terminals/Enna Logic uključuje zagarantovani kontejnerski promet u prvom dvogodišnjem razdoblju od milion kontejnerskih jedinica (TEU), kao i zagarantovani kontejnerski promet od 500.000 TEU godišnje tokom sledećih osam godina. Novi postupak davanja koncesije za razvoj i privredno korišćenje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala u riječkoj luci počeo je u martu, a koncesija se daje na period od 50 godina.

Stalni deo koncesione naknade iznosi 2 miliona evra godišnje, a promenljivi deo – šest, pet ili četiri posto od bruto godišnjeg prihoda terminala, zavisno od ostvarenih prihoda.

Izgradnja i opremanje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala podeljeni su po fazama.

Faza 1 i 1A – izgradnja 400 metara obalnog zida sa zaobaljem – što je uradio davalac koncesije; budući koncesionar treba da finansira i izvede radove proširenja skladišnih površina prema kopnenom delu terminala, da postavi preostale instalacije, izgradi potrebnu lučku nadgradnju i nabavi i instalira ogovarajuću opremu.

Faza 2 predstavlja izgradnju produžetka od 280 metara obalnog zida sa zaobaljem, te opremanje potrebnom opremom i infrastrukturom, što je obveza koncesionara.

Faza 3 obuhvata izgradnju produžetka od daljih 320 metara obalnog zida sa zaobaljem, na području koje se nalazi do područja Faze 2, te opremanje potrebnom opremom i infrastrukturom, što je opcija budućeg koncesionara kada i ako se za to ispune svi zakonom propisani uslovi.

U ponovljenoj tenderskoj proceduri je primenjen kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude na osnovu zagarantovanog kontejnerskog prometa (90%) i komercijalne strategije (10%).

Na prethodni, poništeni međunarodni tender Lučke uprave Rijeka za koncesiju na Zagreb Deep Sea terminalu u martu prošle godine, pristigle su dve ponude. Prvu ponudu je dostavila grupa ponuđača koju su činile kineske kompanije Ningbo Zhoushan Port Company Limited, Tianjin Port Overseas Holding Limited i China Road and Bridge Corporation, kao i grupa APM Terminals i hrvatska Enna Logic.

Novi kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea je najveći kapitalni projekt koji je realizovan u okviru Rijeka Gateway projekta obnove riječkog saobraćajnog pravca. Nalazi se na zapadnom delu riječkog lučkog bazena, a konkurentnost mu povećava dubina mora od 20 metara.

Izvor: seebiz.eu

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.