I rumunski prevoznici traže MINIMALNU cenu transporta

Rumunski prevoznici žele da uvedu minimalne cene u transportu po mađarskom modelu, piše trans.info. 

Nacionalno udruženje drumskih prevoznika (UNTRR) Rumunije ističe da traže minimalnu cenu transportnih usluga „već 16 godina“.

Mađarska ju je dobila prošle nedelje. I mi to želimo – navodi UNTRR.

Minimalna cena usluge u Mađarskoj određena je troškovima putarine i dodatnim transportnim troškovima kao što je gorivo itd. Minimalna naknada smatra se ključnim elementom u obezbeđivanju fer konkurencije i održivosti na transportnom tržištu.

Kako je objasnio Radu Dinesku, generalni sekretar UNTRR-a, pomenuta naknada predstavljala bi „tipične operativne troškove teških teretnih vozila angažovanih u regionalnom ili međunarodnom drumskom transportu“. To nije konačna cena, već samo baza koja uključuje sve neophodne troškove koji nastaju ukoliko se prevoznici pridržavaju zakona; njeno definisanje bi omogućilo prevoznicima da ovaj trošak prenesu na klijente.

Dinesku ga upoređuje sa EURIBOR-om, referentnom kamatnom stopom za tržište novca u evrima, pri čemu su prevoznici slobodni da pregovaraju o svojim profitnim maržama u okviru definisanog opsega.

Osnovni ciljevi uvođenja minimalnih cena usluga su zaštita prevoznika, obezbeđenje usaglašenosti sa zakonima i regulisanje fer konkurencije na tržištu. To bi, kako tvrdi asocijacija, doprinelo konkurentnosti sektora, ali i povećalo prihod države od aktivnosti prevoznika.

Odsustvo regulisanog sistema tarifa usluga dovelo je do izazova za drumske transportne kompanije u Rumuniji, uključujući pritisak kupaca na snižavanje cene, dodatne obaveze kao što su utovar i istovar robe i nedostatak zakonskih odredbi o zajedničkoj odgovornosti pošiljalaca. Sve to doprinosi različitim zloupotrebama, kao što su preopterećenje ili prihvatanje posla „ispod cene“, narušavanje principa konkurencije itd., naglašava Dinesku.

Neuspeh u primeni minimalne cene, upozorava UNTRR, može dovesti do značajnog povećanja operativnih troškova za drumske prevoznike, potencijalno do 15% tokom 2024. godine, što će negativno uticati na profitnu maržu i ukupnu konkurentnost transportnih kompanija.

Sve ovo imaće štetne efekte na ekonomiju i potencijalno dovesti do povećanja cena u celom lancu snabdevanja, tvrdi Dinesku.

UNTRR navodi da se čak 71% ukupno transportovane robe u Rumuniji prevozi drumom.