Zašto je Poljska već pet godina na TRONU u drumskom transportu tereta?

Period od 2013. do 2022. godine, prema Izveštaju Međunarodne unije drumskog transporta (IRU) koji je nedavno objavljen, ističe se kao decenija izuzetnih dostignuća za sektor drumskog saobraćaja u Poljskoj. Izveštaj naglašava dinamičan razvoj drumskog teretnog transporta širom Evrope tokom protekle decenije, ali izdvaja Poljsku koja je prevozila više robe drumom nego bilo koja druga zemlja Evropske unije. Od 2017. godine, kada je prestigla Nemačku, bez prestanka je prva na rang listi transporta u EU.

Analiza je pokazala da su u Evropskoj uniji kamioni kamioni i dalje stub lanaca snabdevanja, budući da se njima obavi čak 77% ukupnog unutranjeg transporta tereta.

Transportne aktivnosti unutar EU porasle su za 22 odsto, od 2013. do 2022. godine, a dostigle su ukupno 1,92 milijarde tkm.

Portal trans.info komentariše da se Poljska na evropskom transportnom tržištu pojavila kao vodeća – poljski prevoznici su obavili transportne operacije u ukupnom iznosu od 385,1 miliona tkm, zauzimajući zapanjujućih 20% tržišnog udela tokom desetogodišnjeg perioda. Nemačka je zauzela drugu poziciju u transportu tereta u EU, sa udelom od 15,8%, a odmah iza nje je Španija sa 13,9%. Prvih pet zaokružuju Francuska i Italija. Između 2017-2022, poljski prevoznici su zabeležili povećanje od 14,9% u ukupnom transportu, dok su nemačke kolege zabeležile marginalni porast transportne aktivnosti od 3% tokom istog perioda.

Od 2017. godine poljski prevoznici konstantno povećavaju obim transporta.

Analiza koju je sproveo IRU otkriva izuzetan skok transportnih performansi poljskih prevoznika  – za 55,5 odsto, u poređenju sa padom od 0,5 odsto zabeleženim među nemačkim prevoznicima. Porast aktivnosti poljskih prevoznika tokom čitave decenije doveo je do značajnog povećanja tržišnog udela u sektoru drumskog teretnog prometa EU, popevši se sa 15,75% u 2013. na 20% u 2022. godini.

Izveštaj pokazuje da zemlje EU sa populacijom između dva i tri miliona, poput Litvanije, Slovenije i Letonije, imaju visok udeo u drumskom transportu tereta (u odnosu na broj stanovnika).

Litvanski i rumunski prevoznici takođe su napravili značajan napredak u oblasti transporta tereta u EU. Litvanci su udvostručili svoj transportni učinak, a Rumuni gotovo udvostručili, što je rezultiralo povećanim tržišnim udelom – 2,8% za Litvance i 3,35% za Rumune u 2022. godini, u poređenju sa 1,67% i 2,1% deceniju ranije.

Uprkos tome što se 61,3% transportnog posla u EU obavlja na domaćim rutama, istočnoevropski prevoznici pokazuju izraženo oslanjanje na međunarodni transport, o čemu svedoči 63,6% angažovanja Poljske u poslovima međunarodnog transporta, za razliku od nemačkih 11,7%. Dok se Litvanija može pohvaliti zapanjujućih 94% transportnih poslova koji se obavljaju na stranim destinacijama, snažno domaće tržište Poljske i dalje čini značajan deo njenih transportnih aktivnosti.

Lista prvih deset zemalja „specijalizovanih“ za međunarodni transport pre svega se sastoji od država Centralne i Istočne Evrope, uz Luksemburg koji je drugom mestu. Na listi je takođe i Portugal najverovatnije, kako IRU naglašava u Izveštaju, zbog povoljnih poreskih propisa.

Kao što je istaknuto u izveštaju IRU-a, cross-trade i kabotažni transport dobijaju na snazi u međunarodnom transportu, a prevoznici iz Istočne i Centralne Evrope prednjače u tome.

Kada je reč o razdaljinama koje pokrivaju prevoznici iz EU u odnosu na njihov transportni učinak, većina vožnji se odvija rutama u dužini od 500-999 km, nakon čega slede udaljenosti od 150-299 km i 300-499 km.

Poljski prevoznici pokazuju značajnu aktivnost u tim najdužim rutama, od 500-999 km, čineći četvrtinu tržišnog udela u ovoj kategoriji. Oni čak održavaju značajno angažovanje na dužim relacijama (od 1000 do 1999 km), zauzimajući oko 35% tržišnog udela u ovom segmentu.