Izglasana nova kosovska vlada, očekuje se ukidanje taksi i recipročnih mera

Poslanici u kosovskoj skupštini izglasali su danas novu vladu, sa 61 glasom „za“. Srpska lista ima dva mesta.

Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je u ekspozeu da je dijalog sa Beogradom od vitalne važnosti, te da su uloge EU i SAD u tom procesu neodvojive, prenela je Radio-televizija Srbije.

Srpska lista saopštila je da se nada ukidanju taksi i recipročnih mera.

– Nova vlada će ukinuti takse i „recipročne“ mere. U skladu sa koalicionim sporazumom, nova vlada se obavezuje da će implementirati dosada postignute sporazume u pregovorima Beograda i Prištine, te poštovati prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji – saopštila je Srpska lista.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da centralna Srbija zbog mera Prištine gubi oko milion evra dnevno, ali da time gube i kosovski Albanci, kojima je potrebna i sirovina iz centralne Srbije, ali i gotovi proizvodi kojima trguju.

Uprava carina objavila je danas Informaciju o transportu robe preko administrativnih punktova ka AP KiM.

– Nakon što su prištinske vlasti donele odluku da onemoguće transport robe srpskog porekla ukoliko u dokumentaciji nije istaknut naziv “Republika Kosovo“, na punktovima ka našoj južnoj pokrajini promet robe je i dalje otežan.

Na punktovima Merdare i Končulj od 2. juna 2020. godine srpskim kamionima koji prevoze robu iz zapadnih zemalja na teritoriju AP KiM omogućeno je da bez ikakvih najava ili dozvola Kancelarije za KiM uđu na teritoriju AP KiM, kao i srpskim kamionima koji su u tranzitu i prevoze robu iz zapadnih zemalja preko teritorije AP KiM (npr. kada voze robu ka Albaniji).

Na punktovima Rudnica i Brnjački most, situacija je nešto drugačija. Na punktu Rudnica je od juče popodne krenuo istup vozila sa srpskim tablicama koja imaju najavu „oficira za vezu iz Beograda“ koja važi za sva srpska vozila bez obzira čiju robu prevoze i sa kojih teritorija, dok vozila sa stranim registarskim oznakama prolaze bez ikakve najave ili posebne dozvole. Na punktu Brnjački most prolaze vozila isključivo sa najavom bez obzira da li su u tranzitu ili sa robom iz Srbije i bez obzira sa kojim registarskim tablicama.

Od strane Uprave carina na kontrolnim punktovima ka AP KiM nije bilo vraćanja kamiona, jer je u dokumentaciji korišćena oznaka „XK“, koja je u skladu sa statusno neutralnim označavanjem teritorije AP KiM – navodi se u saopštenju Uprave carina.