Linglong želi na voz u Zrenjaninu – Remont banatske magistrale uslov za veći robni transport

Zaposleni u zrenjaninskoj ispostavi preduzeća Srbija Kargo već duže vreme beleže smanjeni obim prevoza. Privreda u gradu na Begeju nije više snažna kao pred kraj prošlog veka, a postojeća pruga Pančevo – Zrenjanin – Kikinda (na deonici od Lukićeva preko Zrenjanina do Kumana) odavno je zrela za remont.

Zbog trenutnog stanja navedene deonice, teretne kompozicije tovare se u manjem obimu, vuku ih lokomotive sa manjim osovinskim opterećenjem, što takođe povećava troškove i komplikuje saobraćajnu situaciju na ovom prostoru, piše list Pruga.

Prema rečima Gorana Mančeva, šefa zrenjaninske stanice za prevoz robe, najviše teretnih vozova  u toku meseca saobraća na relaciji Pančevo – Zrenjanin – Elemir, za potrebe naftno-hemijskog kompleksa.

On podseća da je ova služba nekada u Zrenjaninu, ne tako davno, imala veliki obim posla – u vreme kada su radile fabrike koje su koristile usgluge železnice. Zrenjanin je, kaže, imao preko 30 km industrijskog koloseka samo u funkciji nekadašnjeg privrednog giganta – PIK Servo Mihalj. U sklopu tog kombinata poslovale su Fabrike stočne hrane, Šećerana, IPOK, Fabrika mesnh prerađevina BEK, kojima je železnica svakodnevno dovozila i odvozila sirovine, repromaterijale i gotove proizvode. Tu je bila nadaleko poznata Fabrika radijatora, uljara Dijamant, SIBA, Šinvoz, Termotoplana Zrenjanin. Treba pomenuti i industrijske koloseke za naftnu i hemijsku industriju u Elemiru, NIS-TNG i FSK koji su još u funkciji.

Ima nagoveštaja da će neke od navedenih fabrika u skorijoj budućnosti ipak prepoznati značaj i prednosti ove vrste prevoza, pa će pronaći način da se železnicom ponovo trasportuje različita roba, ističe Mančev.

Stanica Zrenjanin posluje u sklopu Sekcije za prevoz robe sa sedištem u Pančevu. Teritorija koju pokriva kancelarija u Zrenjaninu prostire se od stanice Tomaševac do Kikinde i granice sa Rumunijom, kao i do Čoke na pruzi Bantsko Miloševo – Senta – Subotica.

Kancelarija zrenjaninskog Srbija Karga nalaze se u stanici Zrenjanin teretna u sklopu teretnog magacina i ima sedam zaposlenih, jednako kao i kancelarija u Kikindi.

– Kada je u pitanju povećavanje obima prevoza robe i dovođenja novih komintenata, problem leži u lošem stanju utovarno-manipulativnih koloseka duž pruge, od Pančeva preko Zrenjanina i Bantskog Miloševa do Kikinde i Čoke. Zahtevi za remont tih koloseka upućeni su Infrastrukturi železnice Srbije, ali nije poznato kada će doći na red.

Trenutno su najviše angažovane kompozicije koje prevoze hemijske proizvode i supstance za potrebe hemijskog kompleksa u Elemiru.

– Tih vozova je dva do tri para nedeljno, a kroz zrenjaninsku stanicu nedeljno prođe desetak tranzitnih vozova koji saobraćaju iz Kikinde i Subotice ka Pančevu i Beogradu. Već neko vreme nema utovara i istovara, osim sporadičnih slučajeva za potrebe nekoliko zrenjaninskih stovarišta – navodi Mančev.

I Linglong želi na prugu 

Predstavnici kineske fabrike gumenih proizvoda u Zrenjaninu – Linglong, nedavno su izrazili želju da svoje proizvode prevoze železnicom. Da bi se to realizovalo, neohodno je da se u stanici Zrenjanin fabrika remontuju utovarni koloseci i rampe. S tim u vezi, razmatra se mogućnost izgradnje jednog industrijskog koloseka kojim bi ova stanica bila povezana upravo sa novootvorenom fabrikom, piše Pruga.

Izvor: list Pruga, april 2024.

Foto: Pixabay, ilustracija 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.