Izvoz 5.000 proizvoda bez carine – Kako do tržišta Amerike?

Privrednici iz Srbije na američko tržište od jula 2015. godine bez carine mogu da izvoze gotovo 5.000 proizvoda među kojima su smrznuto voće i povrće, automobilski delovi, oružje i municija, što su grupe proizvoda koje su se tradicionalno u prošlosti najviše prodavale u SAD.

Pravo GSP sistema je retroaktivno i ponovo je odobreno Srbiji 29. jula 2015, a važi do decembra 2017. godine. Iskorišćenost GSP sistema kreće se između 20 i 70 odsto, a trenutno je oko 65 odsto.

Na konferenciji pod nazivom ’’Bescarinski izvoz u SAD – sve o GSP sistemu’’ koju je 25. januara 2016. godine organizovala Privredna komora Srbije, šef ekonomskog odeljenja ambasade SAD u Beogradu Džeremi Long istakao je da je GSP program (Opšti sistem preferencijala) veoma važan sistem koji koji omogućava da se poveća razmena roba između SAD i mnogih zemalja u svetu, uključujući i Srbiju.

– To je sistem koji pogoduje obema stranama da se razvijaju dalje. Nešto što pomaže trgovinsku razmenu svakako pomaže da se poveća zaposlenost i u SAD i Srbiji. I zato želimo da se postaramo da što više ljudi u Srbiji čuje na koji način mogu da koriste ove trgovinske preferencijale i da povećaju trgovinsku razmenu sa Amerikom –  rekao je Long.

– Iako Uprava carina Srbije nema direktnih dodirnih tačaka sa postupkom bescarinskog izvoza u SAD, niti izdaje potvrde i uverenja neophodna za taj postupak, ipak u skladu sa svojim permanentnim nastojanjem da pružimo podršku privredi zemlje da se razvija i povećava svoju konkurentnost u nastupu na drugim tržištima, smatramo da privredna zajednica treba da pokuša da iskoristi prednosti reaktiviranog sistema preferencijala – navela je Carina na svom sajtu.

Na konferenciji su se mogli čuti i uspešni primeri domaćih kompanija, poput „Elixira“ iz Šapca, koje već primenjuju prednosti tog sistema za izvoz u SAD. Reč je o kompaniji koja izvozi zamrznuto voće, čija je predstavnica naglasila da je osnovna prednost činjenice da se Srbija nalazi na listi zemalja kojima je odobrena ova pogodnost, zapravo mogućnost da njihov proizvod bude primamljiviji za uvoznike te robe u SAD i samim tim konkurentniji.

O pripremi dokumentacije i proceduri za izvoz u SAD govorio je i Miloš Mihailović, direktor sektora za avio, morski i železnički transport „Milšped“ grupe, kao i Jovan Babić, vlasnik „Aqiair enterprises“, špediterske kompanije u SAD.

Privredna komora Srbije je apelovala na preduzetnike da se dodatno raspitaju o uslovima poslovanja na američkom tržištu, što možete učiniti kontaktirajući Maricu Vidanović, savetnicu u Centru za bilateralne odnose PKS, na telefon 011/33 00 978 ili elektronskom poštom na adresu marica.vidanovic@pks.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.