Nova aplikacija i e-servisi za poreklo robe u Upravi carina

Postupak podnošenja zahteva za izdavanje obavezujućeg obaveštenje o poreklu robe i prijave za potvrđivanje znanja o poreklu robe koje je jedan od uslova za sticanje svojstva ovlašćenog izvoznika, zahvaljući novim e servisima Uprave carina sada će trajati svega deset minuta, moći će da se obave online i neće biti neophodan odlazak u Upravu carina.

Uprava carina je 25. juna 2019. godine predstavila novu IT aplikaciju i elektronske servise za poreklo robe namenjene pre svega poslovnoj zajednici.

– Uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC) – Grupacije Svetske banke načinjen je još jedan korak na unapređenju kvaliteta servisa koji Uprava carina pruža kompanijama koje se bave međunarodnom trgovinom –  rekla je Sonja Lazarević, pomoćnik direktora u Sektoru za tarifske poslove.

Ona je dodala, da Uprava carina modernizacijom i jačanjem sopstvenih administrativnih i operativnih kapacitetanastoji da maksimalno olakša poslovanje kako domaćim, tako i stranim kompanijama.

– Partnerski odnos sa privredom je strateško opredeljenje Uprave carina i ona čini sve da stvori uslove za efikasnije poslovanje u Srbiji. Nova aplikacija za poreklo robe kompanijama će smanjiti troškovei vreme koji su potrebni za obavljanje ove vrste carinskih formalnosti, a sa druge strane, nama će omogućiti bolju kontrolu uvoza i izvoza –  zaključila je Sonja Lazarević.

Violane Konar-Lejsi, menadžer Regionalnog programa za olakšavanje trgovine IFC-Grupacije Svetske banke, izrazila je nadu da će nova IT aplikacija i elektronski servisi brzo dostići svoju punu funkcionalnost i ispuniti očekivanja svih onih kojima su namenjeni.

– Kompanijama su najvažnije transparentnost, predvidljivost i ušteda vremena, a Upravi carina će biti omogućena efikasnija naknadna provera porekla robe. Sigurna sam da nećemo dugo čekati na povratne informacije od korisnika, koje će biti potvrda svrsishodnosti ovog projekta –  kazala je Violane Konar.

Sara Srdić, načelnik u Sektoru za tarifske poslove, praktično je pokazala kako izgleda podnošenje zahteva za obavezujuće obaveštenje o poreklu robe, ili prijavljivanje za polaganje ispita o poreklu robe i objasnila:

Zahvaljujući novoj IT aplikaciji moguće je, bez dolaska u Upravu carina, sa minimumom potrebne dokumentacije, podneti zahtev ili prijavu, pratiti status predmeta i u svakom trenutku elektronski pristupiti izdatim dokumentima. Naša vizija da se i u ovom segmentu carinskog poslovanja privrednoj zajednici olakša i ubrza postupak je sada realnost.

 

Postupak podnošenja zahteva za izdavanje obavezujućeg obaveštenja do sada je trajao nekoliko dana i bio je neophodan odlazak na šalter Uprave carina. Sada je to moguće učiniti onlajn i za prijavu je potrebno svega desetak minuta. Nakon prijave, privredni subjekt dobija povratnu informaciju da je predat zahtev.

Foto: Uprava carina

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.