Imate li ATP sertifikat?

U proteklom periodu je dosta prevoznika platilo kaznu u inostranstvu (najčešće u Poljskoj) zbog nepoštovanja odredbe ATP sporazuma o posedovanju validnog sertifikata o saobraznosti, prenosi Poslovno udruženje „Međunarodni transport“ na svom sajtu.

Kako navodi Udruženje, prema odredbama ATP sporazuma i Zakona o potvrđivanju sporazuma o međunarodnom prevozu lakokvarljivih namirnica i specijalnim sredstvima za njihov prevoz (ATP)(„Sl. glasnik rs – međunarodni ugovori“, br. 10/2011) ispitivanje i kontrolisanje vozila i izdavanje sertifikata može obaviti samo ispitna stanica koju je imenovao ili ovlastio nadležni organ zemlje u kojoj je vozilo upisano ili registrovano, osim u slučaju novoproizvedenog vozila ukoliko je kontrola već izvršena na samom vozilu ili njegovom prototipu u ispitnoj stanici koju je imenovao ili ovlastio nadležni organ zemlje u kojoj je vozilo proizvedeno.

Nadležni organ za sprovođenje Sporazuma u Republici Srbiji je Ministarstvo građevinarsva, saobraćaja i infrastrukture, dok je jedina ovlašćena ustanova za pregled i ispitivanje vozila i izdavanje sertifikata Mašinski fakultet u Beogradu – Laboratorija CIAH. Ovo ukratko znači da je prevoznik dužan da od ovlašćene ustanove u Srbiji zatraži sertifikat i kada poseduje važeći sertifikat izdat u drugoj zemlji potpisnici ATP sporazuma. ATP sertifikati izdati u inostranstvu se smatraju privremenim sa rokom važnosti od najviše šest meseci. Kazne za nepoštovanje ovog zahteva kreću se i do par hiljada evra.

Šta je potrebno dostaviti Mašinskom fakultetu-laboratoriji CIAH:

– zahtev

– očitana saobraćajna dozvola (u slučaju registrovanog vozila)

– JCI i račun (u slučaju da vozilo još uvek nije registrovano)

– inostrani sertifikat

Cena: 5000 dinara + PDV

Više informacija na pročitajte na sajtu udruženja.

ATP je međunarodni sporazum o Međunarodnom prevozu lako kvarljivih namirnica i specijalnoj opremi koja se koristi za tu namenu. Naziv ATP sporazum (potiče od Francuskih inicijala Agreement Transport Perishable) je ustanovljen od strane Inland Transport Committee od strane United Nations Economic Committee za Evropu još 1970-71. godine. Jedino unutar Velike Britanije ATP regulativa nije obavezujuća za prevoznike lako kvarljivih namirnica. Međutim, većina prevoznika i kompanija iz Velike Britanije naručuju vozila koja poseduju ATP sertifikat u nameri da obezbede i sačuvaju svoj kvalitet.

Ipak, za kompanije i prevoznike koji se bave međunarodnim transportom ATP sertifikat je neophodan. Nedozvoljen je prevoz lako kvarljivih namirnica kroz države koje su potpisnici ovog sporazuma za sva vozila koja ne poseduju ATP sertifikat. Lokalne vlasti imaju ovlašćenje da vozila koja krše ovaj propis zaustave, vrate nazad pa čak i novčane kazne.

Jedan ATP sertifikat garantuje da je termoizolovana komora sa rashladnom jedinicom trostruko testirana i da se rezultati bar dva testa poklapaju. Pre nego što postavite rashladnu jedinicu i stavite vozilo u eksploataciju, ono mora biti odobreno od strane regionalnih zdravstvenih organa.