Izvoz u Ameriku – Od 1. januara bez Generalnog sistema preferencijala

Privredna komora Srbije podsetila je sve privredne subjekte koji izvoze ili su u procesu pripreme izvoza robe ili usluga na tržište Amerike da GSP sistem (Generalized System of Preferences), Opšta shema preferencijala, između SAD i Srbije prestaje da važi 31. decembra 2017. godine. Odluku o ponovnom aktiviranju GSP programa donosi Kongres i Senat SAD.

Nakon isteka GSP Sistema, 31. decembra 2017. godine, uvoz robe u SAD, koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza pod GSP pravilima, postaće podložan plaćanju carine pod uslovima normalnih trgovinskih odnosa. Odluku o ponovnom aktiviranju GSP programa donosi Kongres i Senat SAD. PKS će o tome blagovremno obavestiti sve privrednike u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Opšta šema preferencijala je sredstvo trgovinske politike, koje predviđa da putem primene carinskih povlastica razvijene zemlje – davaoci preferencijala (SAD) podstiču izvoz, industrijalizaciju i povećanje stope ekonomskog rasta zemalja u razvoju (korisnika preferencijala). Preferencijalna trgovina podrazumeva da se u SAD mogu uvoziti proizvodi iz više od 122 zemalje, uključujući i Srbiju, bez ili sa minimalnom carinom.

Bescarinski izvoz odnosi se na više od 4.900 stavki, najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. Takođe, roba mora da zadovolji i kriterijum porekla, tj. mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35% vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije. Pravo GSP programa je reaktivirano i odobreno Srbiji 29. jula 2015. godine i primenjivaće se do 31. decembra 2017. godine, podsećaju iz PKS-a.