Izvoz od 130 mil EUR – Srpske uni-hopke i helanke tražene u svetu

Srpske unihop čarape i helanke „hodaju“ širom sveta, sve su traženije, i Srbija se već pozicionirala kao njihov treći globalni izvoznik. U godini za nama, Srbija je dostigla rekordnu vrednost izvoza uni-hop čarapa i helanki od oko 130 mil EUR, i među vodećim je izvoznicima na svetskom tržištu, izjavio je  ekonomista Miroslav Zdravković.

Srbija je prošle godine u ruskom uvozu te robe bila ubedljivo na prvom mestu, ispred Kine, Belorusije, Hrvatske i Italije.

Prošle godine inostranstvu je prodato oko 180 miliona uni-hop čarapa proizvedenih u Srbiji.

U ukupnom svetskom izvozu uni-hop čarapa i helanki od sintetičkih vlakana u 2012, Srbija je učestvovala sa 7,3%, kao treći svetski izvoznik.

Taj tržišni segment je u svetu vredeo 1,55 milijardi evra u 2012, i više od polovine ukupnog izvoza imale su Italija i Kina zajedno.
Srbija je imala više nego duplo veći izvoz od Turske, koja je bila na četvrtom mestu, naglasio je Zdravković.

Iz njih po vrednosti izvoza helanki i uni-hop čarapa bile SAD, Belorusija, Nemačka, Hrvatska, El Salvador i Rumunija.

Izvoz uni-hop čarapa i helanki iz Srbije povećan je sa 49 miliona evra u 2007. na 114 miliona u 2012.

Iz Srbije je u periodu od 2007. do 2012. najveći deo izvoza tih artikala otišao u Italiju, Nemačku i Holandiju i tek u 2012. je registrovan izvoz u Rusku Federaciju u vrednosti od 29,7 miliona evra. To je bila duplo manja vrednost od izvoza u Italiju.

Prema podacima za jul, avgust i septembar 2013. godine, vidi se da je više od polovine izvoza otišlo u Rusku Federaciju, a počeo je da se pojavljuje i izvoz u Sloveniju i Belorusiju.

Što se tiče cene uvoza po komadu, u septembru 2013. prosečna cena za tu robu iz Srbije je bila 99 evrocenta, Kine 56, Belorusije 1,2 evra i Hrvatske 1,7 evra.

Srbija je postala drugi inostrani snabdevač tog tržišta u Nemačkoj posle Italije.

Kompanije „Gerbi“, „Calzedonia“, „Falke“, „Golden Lady“, „Pompea“ su među najvećim proizvođačima. Kako smo ranije pisali, u Apatinu će „Flash srb“ će uskoro pokrenut i proizvodnju tekstila.