Kako poslati paket IZ AMERIKE za Srbiju i koliko to košta?

Slanje paketa iz Amerike za Srbiju vrlo često je izuzetno skupo i nepraktično, pa nije retkost da poštarina nadmaši cenu proizvoda ili paketa koji se šalje. Kada se svemu tome pridoda i carina, ispostavi se da ovo možda i nije najbolja ideja. Pitanjima troškova i procedure pozabavio se portal Chicago Glasnik.

Konačna cena dostave zavisi od mnogo faktora, počevši od težine paketa, vrste i vrednosti proizvoda koji se šalje (da li će biti ocarinjen u Srbiji), servisa koji se koristi za slanje i željenog vremena za koje će paket stići na odredište.

Chicago Glasnik je istražio cene i načine da se iz Amerike paket pošalje za Srbiju.

Ukoliko želite da pošaljete paket težine do 5lbs (2,25kg) cene variraju u zavisnosti od servisa i datuma dostave:

  • Cena dostave preko FedEx Economy servisa iznosila bi 66,99 dolara, uz rok dostave od dva do pet radnih dana.
  • Ukoliko se odlučite za UPS Expedited, cena dostave biće 68,99 dolara, uz rok dostave od dva do osam radnih dana.
  • DHL Express će za paket iste težine naplatiti 70,99 dolara uz dostavu u roku od 4 radna dana.
  • Trenutno najskuplja opcija za slanje paketa bila bi UPS Worldwide Saver po ceni od 91,99 dolara, ali bi vaš paket bio dostavljen u roku od 1 do 4 radna dana.

Pojedinačne cene za pakete do 10 lbs težine možete pronaći na ovom sajtu.

Šta ne sme da se šalje poštom u Srbiju?

Postoji veliki broj ograničenja u tome šta može da se šalje, tako da žive životinje, lovačke trofeje, delove životinja poput slonovače, životinjske nus-proizvodi i proizvode koji nisu namenjeni za ljudsku upotrebu, ne možete poslati u Srbiju. Takođe je zabranjeno slanje ljudskih ostataka ili urni, gotovine, dragog i poludragog kamenja, vatrenog oružja, municije, eksploziva, kao i krivotvorene robe i opojnih droga. Uvoz alkohola i kafe za fizička lica je dozvoljen u jako malim količinama. Za ove proizvode dodatno se plaća i akciza prilikom carinjenja odnosno uvoza.

Postoje i neka druga ograničenja, kao što su vrednost i težina paketa. USPS ne prihvata slaje paketa čija je vrednost veća od 2.500 dolara ili čija težina prelazi 66 lbs (oko 30 kg).

Šta sve podleže carini u Srbiji?

Najveća zabluda internet kupaca koji kupovinu obavljaju u inostranstvu je da pod terminom “carina se ne plaća” podrazumevaju da se “ne plaća ništa prilikom uvoza paketa”.

Ukoliko vaš paket ima vrednost preko 55 dolara i šaljete ga preko DHL-a, Fedex-a ili UPS-a znajte da primalac paketa može platiti nakadnu u visini od čak 35 dolara. Prema podacima kompanije Američki poštar oko 30% malih paketa koji stignu u Srbiju ne budu ocarinjeni, iako bi po zakonu trebalo da budu. Može se desiti da usled velike gužve carinici ne pregledaju sve pakete ili da jednostavno imate sreće pa vaš paket ne bude ocarinjen. Imajte na umu da prilikom slanja paketa morate navesti njegovu vrednost, tako da ukoliko šaljete paket malih dimenzija i navedete da je njegova vrednost do 20$ velika je verovatnoća da vaš paket neće biti ocarinjen.

Kako se obračunava carinska stopa; Izvor: Američki poštar

Pored tradicionalnih načina slanja paketa, putem velikih kompanija kao što su Fedex, UPS ili DHL, postoji i nekoliko manjih kompanija koje mogu pomoći da paket stigne brzo i bezbedno na odredište pod povoljnim uslovima, piše Chicago Glasnik.

Američki poštar

Kompanija Američki poštar ima 6 godina iskustva sa internet kupovinom i dostavom iz ove zemlje. Registracija na Američkom poštaru je besplatna. Kada registrujete nalog, istog trenutka ćete dobiti vašu američku adresu koju ćete uneti prilikom plaćanja na internet prodavnici.

Kako sistem radi?

  • Registrujte se na Američkom poštaru
  • Kupujete u bilo kojoj prodavnici u Americi
  • Pošaljite kupljene proizvode na adresu Američkog poštara
  • Pošaljite paket u Srbiju ili Crnu Goru
  • Preuzmite paket u lokalnoj pošti

Servis Američki poštar nudi veliki broj opcija za slanje i kupovinu koji mogu doprineti uštedi. Recimo, ukoliko želite da obavite kupovinu u više prodavnica u Americi, možete iskoristite mogućnost besplatnog spajanja do 5 paketa i slanjem svega u jednom paketu za Srbiju. Jedan od magacina Američkog poštara nalazi se u Oregonu koji ima 0% poreza pri internet kupovini na bilo kojoj prodavnici u Americi. Poređenja radi, kada kupujete u Njujorku platićete uvek dodatnih 8.8% na vrednost kupovine odnosno 8,8 dolara na svakih 100 dolara kupovine.

Više informacija dostupno je na sajtu kompanije. 

Glasnik Box

Ukoliko je cena dostave viša od vrednosti samog paketa ili samo želite da obradujete svoje najbliže brzim i ukusnim poklonom, dobro rešenje može biti i Glasnik Box. Klijent bira željeni paket i plaća karticom, a poklon se isporučuje na bilo koju adresu u Srbiji u roku od 48 sati, uz besplatnu dostavu. Ako želite da vaš paket bude isporučen na određeni, vama značajan datum, ovaj servis nudi mogućnost izbora datuma dostave izabranog paketa.

U Glasnik Box prodavnici ima više od 25 paketa za razne prilike. Od ručno pravljenih medvedića od ruža, slatkih paketa sa Milka i Kinder proizvodima do tradicionalnih slavskih paketa. Cene paketa kreću se od 30 do 60 dolara sa uključenom dostavom. Ovaj servis nema skrivenih troškova i procedura plaćanja je brza i jednostavna.

IK Speditor

Ova kompanija može biti dobar izbor za velike pošiljke. Bez obzira na to da li imate hitan paket ili vrednu pošiljku, malu zbirnu pošiljku (LCL) ili pun kontejner (FCL) IK Speditor  može da obezbedi odgovarajuće rešenje u svakom trenutku. Osim toga, IK Speditor rešava i carinske formalnosti.

Troškovi poštarine i carine u velikoj meri čine slanje paketa za Srbiju iz Amerike nepovoljnim. Tradicionalne metode, poput slanja paketa po prijateljima i poznanicima i dalje su izuzetno popularne među našim ljudima. Za sada nema naznaka da će se nešto promeniti ili pojaviti neki alternativni i povoljniji način slanja, zaključuje Chicago Glasnik.

Izvor: chicagoglasnik.com

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.