Okončana blokada graničnog prelaza Batrovci

Foto: big_tau/fotolia.com
Foto: big_tau/fotolia.com

Uprava carina je saopštila da je granični prelaz Batrovci, oko 16.15 časova  u potpunosti odblokiran. To znači da će kamioni koji stoje u koloni dugoj oko 12 kilometara uskoro moći da izađu iz zemlje i nastave put ka krajnjem odredištu.

Da podsetimo, usled pada kompjuterskog sistema na graničnom prelazu Bajakovo, teretni saobraćaj sa Republikom Hrvatskom je od noćas od 3 časa potpuno obustavljen, da bi oko 12.45 časova opet bio omogućen ulaz teretnjaka u zemlju. Najveći problem je međutim predstavljala kolona kamiona na izlazu iz zemlje koja je neprestano rasla, pošto je blokada izlaza trajala pet dana.

Promet putnika se sve vreme normalno odvijao, uz uobičajna zadržavanja od 15-ak minuta. Šef graničnog prelaza Batrovci, Nenad Vukčević, je tokom dana izjavio da su vozači kamiona počeli da gube strpljenje i da neki od njih pokušavaju da izađu iz kolone, mada za to nema dovoljno manevarskog prostora. ‘

 – Ukoliko kolege sa hrvatske strane budu počele da rade pojačanim tempom, za nervozom više neće biti potrebe, jer možemo očekivati potpunu normalizaciju prometa robe preko ovog prelaza u roku od oko 24 časa –  naglasio je Vukčević.

Protest kamiondžija

Ipak, kako pišu mediji, na terenu situacija nije tako sjajna. Na graničnom prelazu Batrovci protest kamiondžija koji su blokirali prelaz zbog delimičnog otvaranja granice za teretni saobraćaj. Vozači trenutno propuštaju samo putnička vozila u smeru Srbije ka Hrvatskoj. Ukoliko se do 21.30 prelaz Bajakovo ne otvori za sva vozila, napominju da će ponovo u potpunosti blokirati saobraćaj.

 Kamiondžije protestuju jer je Hrvatska prolaz otvorila delimično, samo za kamione sa tzv. kvarljivom robom, što je razgnevilo vozače koji satima i danima čekaju da uđu u Hrvatsku.