Ponovo otkriveno lažno deklarisano gorivo

Carinski službenici su 6. septembra 2018. godine, u saradnji sa Tržišnom inspekcijom, uspeli da spreče pokušaj lažnog deklarisanja gotovo 25 tona goriva, čime bi se izbeglo plaćanje predviđenih dažbina i oštetio državni budžet. Naime, nakon što je pre mesec dana cisterna jednog uvoznika iz Srbije stavljena pod carinski nadzor radi provere prave prirode tovara, stigle su analize ovlašćene laboratorije iz Novog Sada koje potvrđuju da se u cisterni nalazi evrodizel.

Umesto da prijavi da se u cisterni prevozi evrodizel, uvoznik je prijavio “impregnator za drvo“ za koji se pri uvozu ne naplaćuju dažbine karakteristične za akciznu robu. Pogrešnim deklarisanjem radi izbegavanja plaćanja uvoznih dažbina na 24.890 litara nafte, uvoznička firma iz Srbije bi oštetila državni budžet za oko 2 miliona dinara. Srećom, zahvaljujući zajedničkoj akciji državnih organa u kojoj su pored Uprave carina, učestvovale i Tržišna inspekcija, kao i Odeljenje za borbu protiv privrednog kriminala iz Subotice, ovaj pokušaj zloupotrebe je sprečen, a protiv odgovornog lica uvozničke firme pokrenut je krivični postupak.

– Rezultati zaplena akcizne robe tokom ove godine, već na prvi pogled sugerišu da je krijumčarenje nafte u značajnom porastu, jer smo ove godine otkrili 6 puta više zloupotreba sa naftnim derivatima nego prošle –  kaže Sonja Lazarević pomoćnik direktora Uprave carina u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa i dodaje da je za razliku od 2016. i 2017. godine kada su cigarete bile popularnije za krijumčarenje, sada je to očigledno nafta.