Rast izvoza hemijske industrije

Hemijska industrija Srbije je uvozno zavisna delatnost. Ona je za prvih osam meseci ove godine ostvarila uvoz u vednosti od 1,94 milijarde dolara, što je za 4% manje nego prethodne godine. Istovremeno ona je imala i izvoz u vrednosti preko milijardu dolara, što je rast čak za 31%. Na domaćem tržištu proizvodnja u oblasti sapuna, deterdženata i kozmetičkih proizvoda beleži pad od 7,1% za prvih osam meseci, u poređenju sa prošlom godinom. Ovo je konstatovano na sednici Grupacije proizvođača kozmetičkih preparata i sredstava za pranje  Udruženja za hemiju, farmaciju, industriju gume i nemetala Privredne komore Srbije (PKS).

Na sastanku je istaknuto da je najveći izvoz sredstava za pranje i kozmetičkih proizvoda u zemlje CEFTA regiona. On u ukupnom izvozu ove delatnosti učestvuje preko 80%, dok je najveći uvoz sredstava za pranje i kozmetičkih proizvoda iz zemalja Evropske unije i oni u ukupnom uvozu učestvuju takođe preko 80%.

Kada je reč o izvozu hemijske industrije u grupi robe eterična ulja – proizvodi kozmetički, toaletni i slično, u prvih osam meseci ove godine, on je iznosio više od 24,8 miliona dolara, što je za 29,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Izvoz u grupi robe – sapun, organska površinska aktivna sredstva i slično, u prvih osam meseci 2013. godine iznosio je 55,9 miliona dolara, što je za 23,2% više nego u prošloj godini.

Uvoz hemijske industrije u grupi robe eterična ulja – proizvodi kozmetički, toaletni i slično u prvih osam meseci tekuće godine vredan je 144,7 miliona dolara, a to je 0,8% manje nego u prošloj godini. Ako se pogleda stanje uvoza u grupi robe – sapun, organska površinska aktivna sredstva  i slično, za prvih osam meseci njegova vrednost je 123,2 miliona dolara, a to je za 11,9% više nego u prošloj godini.

Predstavnici Grupacije proizvođača sredstava za pranje i kozmetičkih proizvoda, istakli su da su njihovi najveći problemi za bolje poslovanje, u tome što se prilikom izvoza u zemlje CEFTA regiona mora dokazivati poreklo robe. Problem je i naplata dospelih potraživanja u zemlji i regionu.  Dosta teškoća privrednici u ovoj oblasti imaju i u postojećoj zakonskoj regulativi i izradi Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda. Ukazano je i na probleme usklađivanja propisa sa propisima Evropske unije i sertifikacije proizvoda i laboratorija. Bolje poslovanje onemogućava i neravnopravan marketinški položaj domaćih proizvoda u odnosu na multinacionalne kompanije. Članovi Grupacije za ove i druge probleme traže odgovore od nadležnih državnih institucija.