Reciprocitet umesto taksi na srpsku robu – šta to znači u praksi?

Odlazeća kosovska vlada odlučila je da postepeno primenjuje reciprocitet kao princip u odnosima sa Beogradom. Mere reciprociteta u trgovinskim odnosima zamenile su 31. marta u ponoć taksu od 100% na srpske proizvode. To znači da će u trgovinskim odnosima sa centralnom Srbijom u dokumentima biti korišćeni izrazi u skladu sa tamošnjim ustavom.

Reciprocitet se ne primenjuje na robu iz BiH, za koju je taksa ukinuta bezuslovno.

Proizvode biljnog i neživotinjskog porekla i proizvode životinjskog porekla iz centralne Srbije na kosovsko tržište je moguće plasirati ako poseduju fitosanitarne i veterinarske potvrde. To je prva mera kosovske vlade nakon suspenzije takse, prenosi Radio-televizija Srbije.

– U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, neki od njih voze prehrambene proizvode, a neki građevinski materijal – izjavio je Adriatik Staviljeci.

Pre uvođenja takse, srpska preduzeća su na kosovsko tržište prodavale robu u vrednosti oko 450 miliona evra godišnje. Takse na sirovine ukinute su 20. marta.

– Mislim da je ovo prvi korak koji treba da se prihvati ozbiljno, da se vidi kako možemo kroz dijalog rešiti ove probleme, jer samo tako imaćemo ekonomski prosperitet cele regije – navodi Safet Gerdžaliu, bivši predsednik kosovske privredne komore. Mere reciprociteta u Prištini gledaju kroz sprovođenje CEFTA sporazuma.

Međutim, u Beogradu i pojedinim ispostavama zapadnih zemalja u Prištini, pre svih SAD, kažu da su protiv najnovijeg koraka primene recipročnih mera. Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže da se reciprocitetom na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.

Mere kosovske vlade o trgovini sa centralnom Srbijom oročene su do 15. juna kada će biti razmotreno kako su sprovedene, prenosi Radio-televizija Srbije.

Reciprocitet gori nego takse? 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić smatra da ukidanje taksi ne znači „praktično ništa za Srbiju“.

– Kurti je izašao u susret međunarodnoj zajednici i na ovaj način održava status kvo. Trgovine nema – rekao je Ljajić u razgovoru za portal nova.rs.

Stanje, prema rečima ministra, značajno je pogoršano uvođenjem mera reciprociteta, zbog kojih se roba zadržava na granici.

– Kamioni stoje na adminstrativnom prelazu, ne priznaju dokumenta koja su u skladu sa svim sporazumima i traže da na fakturama stoji oznaka Republike Kosovo – rekao je Ljajić za nova.rs, uz konstataciju da je čak i gore, jer su neki – dok su takse bile na snazi, izvozili u malim količinama, a sada neće ni to moći.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.