Rekordna proizvodnja i izvoz voća iz Srbije

Prošla godina bila je po prinosima i izvozu jedna od najboljih voćarskih godina u poslednjoj deceniji u Srbiji. U odnosu na 2012. godinu, proizvodnja šljiva bila je veća za 88,9%, a u odnosu na desetogodišnji prosek imala je rast za 38,4%.

Proizvodnja grožđa bila je veća za 28,8% u odnosu na prethodnu godinu, a u odnosu na desetogodišnji prosek manja je za 4,4%.  Primera radi, prošle godine u Srbiji je proizvedeno 68.458 t malina, 98.271 t višanja, 28.929 t jagoda, 260.323 t jabuka, 739.462 tone šljiva, 339.385 tona grožđa i 764.965 tona krompira. Ovo je između ostalog istakao Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS), na sednici Grupacije za preradu i promet voća i povrća PKS, održanoj u Regionalnoj privrednoj komori u Kruševcu.

Budimović je naglasio da je ukupna robna razmena u sektoru agrara Srbije u 2013. godini iznosila 3,5 milijardi dolara. Od toga je izvoz bio 2,21 milijarde dolara, a uvoz 1,28 milijardi dolara. Po njegovim rečima iz Srbije su izvezene maline u vrednosti 173,6 miliona dolara, višnje za 57,3 miliona dolara, jagode u vrednosti 11,5 miliona dolara, jabuke za 42,6 miliona dolara, šljive za 33 miliona dolara, grožđe u vrednosti 1,1 i krompir za 2,2 miliona dolara. Istovremeno je za uvoz krompira potrošeno 11,9 miliona dolara, pasulja 11,2 miliona dolara, kupili smo banana za 42,6 miliona dolara, pomorandži za 23 miliona dolara, mandarina za 12,3 i limuna za 14,2 miliona dolara.

Po rečima Milade Lukešević, samostalnog savetnika za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju u Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS, u Kruševcu se razgovaralo i o novim zahtevima za bezbednost voća i povrća pri izvozu u Evropsku uniju, a tema rasprave bili su i virusi kao potencijalna opasnost po bezbednost voća i povrća.

Načelnik poljoprivredne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, Nenad Vujović, ukazao je na tvrdnje da se u bobičastom voću  proizvedenom u Srbiji nalaze virusi hepatitisa i norovirusa. On je istakao da je lane u Srbiji mesec dana u kontroli hladnjača boravila komisija iz EU koja je utvrdila nepravilnosti u radu, tražeći da se sve hitno otkloni. Njihov zaključak je bio otklanjanje problema u tri mehanizma. To su ozbiljnija kontrola proizvoda koji se izvoze iz Srbije, zatim kontrola svih pošiljki  hrane koja se izvozi i treći je, ukoliko se ne reše problemi – zabrana izvoza na tržište Evropske unije. Proizvođači su upoznati i sa činjenicom  da se kontrola na norovirus može obaviti i u laboratorijama u Užicu i Novom Sadu.

O potencijalnim opasnostima koje nose virusi u voću i povrću, prisutne je upoznala dr Suzana Dimitrijević, sa Tehnološkog fakulteta, koja je istakla da za virus koji se već nađe u bobičastom voću ne postoji adekvatan način uklanjanja. Po njenim rečima, najbolji način za njegovo uklanjanje je preventivno delovanje putem pojačane higijene u toku berbe. To je i najadekvatnija mera zaštite.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.