Srpske železnice organizuju prevoz od Pireja do Češke

Početkom marta krenuće prvi, probni teretni voz između grčke luke Pirej i Češke, a u organizaciji prevoza učestvovaće Železnice Srbije, u saradnji sa grčkim, makedonskim, mađarskim i češkim železnicama, najavio je generalni direktor tog preduzeća Dragoljub Simonović.

On je u izjavi za Tanjug, rekao da će vreme transporta na toj relaciji i zadržavanje vozova na granicama biti maksimalno skraćeno, kako bi se postigla i puna konkurentnost prevoza.

– U početku ćemo imati jedan do dva kontejnerska voza nedeljno, a u naredne dve godine bi mogli toliko vozova prevoziti dnevno, da bi u kasnijem periodu svakodnevno moglo da saobraća i do dvadesetak teretnih kompozicija –  naveo je on.

U Pireju se nalazi oko četiri miliona kontejnera, a Kineska okeanska transportna kompanija (KOSKO) zainteresovana je da se njihov transport organizuje do Češke železnicom, precizirao je Simonović, istakavši da je dogovor o pokretanju prvog teretnog voza na toj relaciji postignut sa generalnim direktorom Grčkih železnica.

Prema njegovim rečima, saobraćaj će najpre biti organizovan tako, što će po dve železničke kompozicije saobraćati sa kontejnerima u pravcu Češke, a prazne ka luci Pirej. „Železnice Srbije“ preduzeće aktivnosti da voz kroz našu zemlju prođe u najkraćem roku i da se vreme zadržavanja na granicama znatno smanji u odnosu na sadašnjih tri sata.

Simonović je rekao da će taj transport“ Železnicama Srbije“ doneti izuzetno značajne prihode, po teretnom vozu – oko 6.000 EUR.

KOSKO ulaže oko 750 mil USD, kako bi Pirej postao glavna luka južne Evrope. Transport robe preko Pirejske luke do Severne Evrope štedi nekoliko dana plovidbe brodom i ogromna finansijska sredstva kineskoj kompaniji, pa oni planiraju da u Pireju izgrade još jedno pristanište, kako bi kapacitete luke povećali na sedam miliona kontejnera godišnje.

To predstavlja ogromnu šansu da železnica na toj relaciji preuzme transportni primat, a „Železnice Srbije“ ostvare velike prihode.

Prema Simonovićevim rečima, pokretanje prvog međunarodnog teretnog voza iz Grčke za Češku, dogovoreno je na sastanku sa generalnim direktorom Grčkih železnica na međunarodnoj konferenciji SHIFT 2 RAIL, u Atini.

Konferencija je razmatrala buduće javno-privatno partnerstvo za modernizaciju železnice, u okviru kojeg će se upravljati sedmogodišnjim međunarodnim programom istraživanja i inovacija „Horizont 2020“, za povećanje konkurentnosti železničkog sektora u Evropi.