Srbija podnela kandidaturu za sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na sastanku predsednika vlada regiona u Draču u subotu, 26. avgusta,  rekla da je Srbija zvanično podnela kandidaturu da sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistične Evrope bude u Beogradu.

Kako prenosi zvanični sajt srpske Vlade, premijerka je istakla da je Beograd važno saobraćajno čvorište i da ima odlične veze sa celim regionom.

Brnabić je dodala da je „trenutak da se uspostavi dogovor o sedištu Sekretarijata, čime bi ceo region demonstrirao odlučnost da se razvija kroz intenziviranje saradnje u svim oblastima“.

Učesnici sastanka razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na nedavno u Trstu održanom Samitu o zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Taj ugovor je potpisan polovinom jula ove godine a njegovi ciljevi su povećanje investicija u saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji i regionu i stvaranje jedinstvenog transportnog tržišta regiona.

Cilj ugovora je i integracija jedinstvenog transportnog tržišta regiona u zajedničko tržište EU, kao i povećanje stepena bezbednosti u saobraćaju na putevima.