Uhapšena bivša pomoćnica direktora Uprave carina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su S.R. (1973) zbog postojanja osnova sumnje da je učinila dva krivična dela zloupotreba službenog položaja.

Kako se sumnja, ona je, dok je bila zaposlena u rukovodstvu u Upravi carina 2017. godine, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, pribavila korist grupi ponuđača iz Beograda, Nemačke i Hong Konga, tako što im je dala prednost u otvorenom postupku javne nabavke elektronskih lokatora, čija vrednost iznosi 875.241.600 dinara.

Takođe, ona je, kako se sumnja, ove godine pribavila korist jednom ponuđaču iz Beograda tako što im je dala prednost u otvorenom postupku javne nabavke uređaja za kontrolu radioaktivnosti, čija vrednost iznosi 7.048.069 dinara.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Iz Uprave carina navode da se „radi o bivšoj pomoćnici direktora Uprave carina u Sektoru za finansijske, investicione i pravne poslove, koja od maja ne radi u Upravi carina.“

Carinski službenik uhapšen zbog primanja mita i zloupotreba službenog položaja

MUP je danas izdao saopštenje i da su pripadnici Odelјenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili carinskog službenika V. V. (1967) zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Kako se sumnja, on je od aprila 2017. do maja 2019. godine od pet osoba zahtevao i primio novac koji su mu slali postnet uplatnicama da ne bi izvršio nadzor nad pošilјkama iz inostranstva niti da ih ocarini u skladu sa zakonskim propisima, čime ih je oslobodio plaćanja uvoznih dažbina, za šta je od primaoca zahtevao novac u gotovini.

Takođe, on se sumnjiči da je od marta 2017. do septembra 2019. godine dolazio do podataka o pošilјkama i njihovim primaocima radi pribavlјanja novčane koristi.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.