UPRAVA CARINA: Naše plombe su ispravne!

U svetlu sve učestalijih žalbi vozača koji se bave međunarodnim transportom, a koji sa carinskom administracijom Republike Hrvatske imaju problema zbog navodno neispravnih srpskih carinskih plombi, Uprava carina Republike Srbije je takve navode demantovala kao neistinite i neutemeljene.

Vozači prevozničkih firmi se žale da plaćaju visoke kazne, zbog navodne neispravnosti carinske plombe, iako je od strane hrvatskih carinskih organa utvrđeno da je sa tovarom sve u najboljem redu, jer je roba koletarno i komadno bila u saglasnosti sa pratećom dokumentacijom.

Među vozačima kamiona ima i onih koji tvrde da im hrvatski carinici namerno fizički oštećuju carinska obeležja, kako bi im naplaćivali visoke kazne. Indikativno je to, što se to dešava isključivo kamionima sa srpskim registarskim oznakama i to u poslednjih nekoliko nedelja.

– Uprava carina Srbije će svaki prijavljeni slučaj ove vrste detaljno ispitati, utoliko pre što se u ovoj instituciji zaista insistira na strogom poštovanju važeće procedure prilikom postavljanja carinskih obležja i na profesionalnosti zaposlenih. Bez obzira na to, dodatno ćemo pojačati kontrolu na svim ispostavama i graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom, kako bismo isključili i najmanju mogućnost za pojavu ovakvih situacija u budućnosti –  rekla je Sonja Lazarević, pomoćnik direktora Uprave carina u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa.

Ona je dodala, da carinska plomba služi kao vrsta obezbeđenja da do otvaranja tovara neće doći, dok on ne stigne na krajnje odredište, kao i da plombu na tovarni deo kamiona postavljaju isključivo carinski službenici, koji su dužni da provere, da li je ona pravilno postavljena i čvrsto zatvorena.

– Plombe koje trenutno koristi Uprava carina nabavljene su polovinom 2015. godine i do sada nijedna od naših carinarnica nije imala reklamaciju na njih, tako da bilo kakva generalizacija i paušalne ocene da su one lošeg kvaliteta ne stoje. Napominjemo, da je svaka carinska plomba obeležena jedinstvenim brojem, tako da postoji vrlo jednostavan mehanizam utvrđivanja odgovornosti u svakom pojedinačnom slučaju, čime je mogućnost bilo kakve zloupotrebe svedena na najmanju moguću meru – naglasio je Rade Knežević, načelnik Odeljenja za analizu i upravljanje rizikom u Upravi carina.

Ljajić: Rešenje je da prevoznici izbegavaju hrvatsku granicu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je za sada jedino rešenje izbegavati granične prelaze sa Hrvatskom.

Na drugim granicama, kako kaže, nema nikakvih problema i dodaje da su na iste nevolje na granici sa Hrvatskom naišli i makedonski, bugarski i turski prevoznici.

Prema Ljajićevim rečima, Hrvatska ovu situaciju objašnjava pozivajući se na januarsku direktivu od Evropske unije, odnosno Evropske komisije za pojačanom kontrolom zbog migranata.

 

Ljajić kaže da postoje druga tela koja bi mogla da ispitaju ispravnost plombi, ali da će uskoro biti sazvan zajednički sastanak nadležnih institucija iz resora saobraćaja i carine, kako bi problem sa hrvatskom stranom pokušali da reše.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.