Ušteda i vremena i novca – Startovao zajednički tranzitni postupak

Posle sprovedenih planskih isključenja informacionog sistema Uprave carina, stvoreni su tehnički preduslovi za početak primene zajedničkog tranzitnog postupka, što znači da je sistem sada spreman i dostupan kako za nacionalni, tako i za zajednički tranzitni postupak.

Podsećamo da je u skladu sa odlukom Evropske komisije, Republika Srbija od 1. februara 2016. godine u ponoć počela da primenjuje zajednički tranzitni postupak (NCTS) i van nacionalnih okvira.

– Preduzeli smo sve neophodne mere kako bi se osigurali nesmetana razmena podataka sa svim zemljama članicama, pa se nadamo da će se protok teretnog saobraćaja uz primenu novog sistema odvijati bez većih poteškoća – navela je Uprava carina.

Ipak, kako smo na samom početku primene novog sistema, Carina je zamolila još jednom privrednike i prevoznike za razumevanje ukoliko dođe do sporadičnih zastoja, jer je to uobičajno kod uvođenja tako velikih promena.

Kako funkcioniše novi sistem?

Foto: carina.rs
Foto: carina.rs

Na pitanje novinara „PlutonLogistics“ šta nam donosi novi sistem, iz Uprave carina je stigao odgovor:

– Zajednički tranzitni postupak predstavlja mogućnost da se tranzit otpočne, obavlja i završi u zemljama članicama Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku (članice su 28 zemalja EU, 4 zemlje EFTA, Turska, Makedonija i od danas Srbija). Tranzit se obavlja elektronskom tranzitnom deklaracijom (nema papirne deklaracije) i samo sa jednom garancijom.

Kako su naveli, za domaće firme to znači, da ako robu prevoze, na primer, iz Beograda do odredišta u Zapadnoj Evropi ili u Turskoj, mogu na polaznoj carinskoj ispostavi početi zajednički tranzit, uz posedovanje odgovarajuće garancije, i na prethodno navedeni način prevesti robu do krajnjeg odredišta, bez dodatnih deklaracija, garancija i sa redukovanim stajanjem na usputnim graničnim prelazima!

–    Ovim se dobija na brzini, smanjenju zadržavanja na granicama, smanjenju troškova i poslovanju kakvo je u svim prethodno navedenim zemljama – naveli su za „PlutonLogistics“ u Upravi carina.

Postupak carinjenja (uvoz i izvoz) se na ovaj način ubrzava, pogotovo ukoliko domaća firma dobije i odobrenje za pojednostavljeni postupak u tranzitu, a to je ovlašćeni primalac robe, ili ovlašćeni pošiljalac robe.

–     Teško je predvideti koliko će novi postupak doprineti smanjenju troškova, to će najviše osetiti naša privreda i na bazi toga se mogu vršiti proračuni tog tipa.

Tranzit

Osim koristi za domaće firme, novi sistem će dovesti i veći broj kamiona koji samo tranzitiraju kroz Srbiju.

–    Realno je očekivati da će novi sistem uticati na pojačanu ulogu Srbije koja i inače ima visok tranzitni potencijal. Očekuje se, da će pre svega transportna sredstva koja sada koriste naš deo Koridora X ostati na našoj tranzitnoj ruti, ali isto tako i da će jedan broj kamiona koji sada koriste Koridor IV (Bugarska, Rumunija) krenuti kroz našu zemlju.

M.C.