ZAOBILAZITE Srbiju: Evropski mediji pišu o problemima sa lokatorima u našoj zemlji

Problemi sa primenom e-lokatora u Srbiji tema su evropskih medija. Poljski trans.info piše da se zbog novih carinskih obeležja stvaraju gužve na granicama i da je zbog toga tranzit kroz Srbiju produžen za dva dana. Poljski internet sajt se poziva na podatke logističke kompanije 3CARGO:

– U teoriji, primena e-lokatora bi trebalo da donese više koristi. U praksi,u fazi testiranja već postoje problemi. Logistička industrija prvenstveno se žali na prekide u lancu snabdevanja jer se prave redovi ispred carinskih službi. Korisnici logističkih usluga su takođe zabrinuti, jer će cene transportnih usluga porasti zbog toga.

3CARGO upozorava da „za izvoznike iz zemalja EU koje šalju svoju robu u Srbiju i druge balkanske zemlje (kao što su Makedonija i Albanija), novi propisi označavaju moguće produženje vremena tranzita za 1-2 dana i moguće povećanje troškova zbog dužeg čekanja kamiona na carinskim ispostavama.

Istovremeno, poljski špediter savetuje da se Srbija, kao tranzitna zemlja, preskoči gde je to moguće ili da se roba prebaci do carine u Beogradu, ako je u pitanju zbirni transport.

„To će  uštedeti vreme koje će vozilo morati da provede na carini čekajući e-lokator, kao i povezane troškove (koji obično iznosi do 150 evra za izgubljeni dan”, istakao je taj poljski špediter, a prenosi trans.info.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.