GUŽVA na putu: najprometnije deonice u Evropi tokom vikenda

Školski raspust je u punom jeku širom Evrope, što znači da se očekuje da će promet ka jugu biti veoma gust na pojedinim autoputevima – posebno u petak. Evo za koje rute se, kako piše trans.info, očekuje da će biti među najprometnijima.

Francuska

Prošlog vikenda na oko 1.000 kilometara francuskih puteva zabeležene su gužve. Usporavanje saobraćaja zabeleženo je uglavnom na južnom delu Autoroute du Soleil (između Liona i Marseja) i na putevima od severa prema Bordou i Španiji.

Prema prognozi, slična situacija se očekuje i ovog vikenda; rute prema jugu ka južnoj Francuskoj i Španiji će verovatno biti zakrčene. Špicevi su uglavnom u petak i subotu ujutru.

Nemačka

Škole u različitim nemačkim državama su na odmoru u različito vreme; poslednje dve nemačke države koje su započele letnji raspust su Baden-Virtemberg i Bavarska. Sa druge strane, letnji raspust će se uskoro završiti u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, Šlezvig-Holštajnu, Berlinu, Brandenburgu, Hamburgu. To znači da će saobraćaj biti gust u oba smera: od centra Nemačke ka moru i obrnuto.

Nemački automobilski klub Adac (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) objavio je listu puteva na kojima se očekuju najveće gužve tokom predstojećeg vikenda.

– Glavni putevi za Severno i Baltičko more
– A1 Bremen – Lubeck
– A3 Vurzburg – Nurnberg – Passau
– A4 Erfurt – Drezden – Gorlitz
– A5 Frankfurt – Karlsruhe – Bazel
– A6 Manhajm – Hajlbron – Nirnberg
– A7 Flensburg – Hamburg
– A7 Vurzburg – Ulm – Fussen / Reutte
– A8 Karlsruhe – Minhen – Salcburg
– A9 Minhen – Nirnberg
– A19 trougao Vittstock / Dosse – Rostock
– A61 Monchengladbach – Koblenz
– A72 Lajpcig – Chemnitz – Hof
– A81 Stuttgart – Singen
– A93 Inntalni trougao – Kufstein
– A95 / B2 Minhen-Garmisch-Partenkirchen
– A99 zaobilaznica Minhen

Austrija

U Austriji je saobraćaj na ruti i A10 od severnog Salcburga do južnog Filaha bio zakrčen satima prošlog vikenda, a na istim pravcima verovatno će biti gužve i ovog vikenda.

Švajcarska 

U Švajcarskoj se očekuje gužva na A2 prema Italiji.