3D print i transportna industrija: i tankeri koriste štampane delove!

Na tankeru za prevoz nafte Polar Endeavour tokom 2021. godine uspešno je urađen testni projekat, tokom kojeg su upotrebljeni brodski delovi proizvedeni pomoću 3D štampe, piše portal pomorac.hr. 

Delovi nastali u procesu aditivne proizvodnje najpre su laboratorijski testirani u februaru 2021, a potom i instalirani na tanker. Među delovima su bili i zupčanik i osovina zupčanika za pumpu za dovod goriva, fleksibilna spojnica koja se koristi na pumpi za brodske sanitarne uređaje, kao i mlaznica generatora.

Posle probnog rada koji je trajao šest meseci, posada tankera u saradnji sa organizacijom American Bureau of Shipping (ABS) ispregledala je delove i potvrdila da su u dobrom stanju. Po završenom testu rezervni delovi su odobreni za dalju upotrebu.

Kako navode iz ABS-a, koji je u projektu učestvovao zajedno sa kompanijama ConocoPhillips Polar Tankers, Sembcorp Marine i 3D Metalforge, ovaj test označava prekretnicu u tehnologiji koja bi mogla drastično da promeni način izrade i isporuke brodskih delova.

Oni ističu da bi 3D štampa mogla omogućiti proizvodnju delova lokalno, ili na brodovima i offshore jedinicama, što bi vodilo ka manjoj opterećenosti lanaca snabdevanja, kraćem vremenu isporuke, kao i do kraćeg vremena proizvodnje i bolje dostupnosti.

Metod 3D štampe podrazumeva da se delovi izrađuju dodavanjem materijala u slojevima. Svaki sloj predstavlja veoma tanak nanos materijala koji je zasnovan na preseku digitalnog modela objekta.

Samim tim, 3D štampanje može da se definiše kao postupak pravljenja fizičkog objekta iz trodimenzionalnog digitalnog modela, najčešće polaganjem velikog broja uzastopnih tankih slojeva materijala.

Industrija godinama unazad eksperimentiše s ovom tehnologijom, a primer jedne takve uspešne inovacije su 3D stubovi koji su sredinom godine postavljeni u Luci Roterdam. Rezultat eksternog testiranja novih stubova pokazao je da su 3D rešenja najmanje istog kvaliteta kao i stubovi od livenog čelika, a mogu da se naprave ne samo brže, već i bliže mestu na kome će biti postavljeni, što pomaže održivosti u proizvodnji.

Kada je reč o uticaju na sektor logistike, procenjuje se da bi razvoj 3D štampe mogao da bude jedan od glavnih distruptivnih trendova u budućnosti. Šta o tome misle eksperti, a šta kompanije koje se bave aditivnom proizvodnjom, pročitajte u tekstu portala PlutonLogistics! 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.