Brodari zaradili više nego Facebook, Amazon, Netflix i Google – zajedno!

Najveće svetske brodarske kompanije na vrhuncu su verovatno najprofitabilnijeg perioda poslovanja u istoriji, čemu svedoče neverovatne cifre u pomorskoj industriji. Usled rekordnih cena prevoza i zakupa za skoro sve vrste brodova, pomorske kompanije mogle bi ostvariti profit od 200 milijardi dolara na nivou cele industrije u 2021. godini, što je dvostruko veća cifra od one koje su prevoznici imali u prethodnih 20 godina, piše pomorac.hr.

Kada se pogleda analiza trećeg kvartala 2021. godine, zajednički profit brodarskih kompanija iznosi 48,1 milijardi dolara. Ekspert za pomorsku industriju John McCown ističe da je ovaj iznos skoro za 50% veći od ukupnog profita čuvene FANG četvorke iz Big Tech sektora – kompanija Facebook, Amazon, Netflix i Google.

U poređenju sa zajedničkom zaradom kompanija Apple i Microsoft, brodari su u trećem kartalu imali za oko 15% veće zarade.

– Gotovo da nema industrije koja je tako naglo porasla u svojim neto finansijskim rezultatima – navodi McCown, prenosi pomorac.hr.

Gde se troši „pandemijska“ zarada?

Izuzetan profit koji su svetski brodovlasnici ostvarili ove godine, u kombinaciji sa ozbiljnim padom nivoa pouzdanosti rasporeda transporta izazvali su negodovanje među pošiljaocima, a osim toga, mnoge regulatorne agencije ispituju poslovanje brodovlasnika i saveza u kojima se nalaze.

U međuvremenu, kompanije koriste svoju „pandemijsku“ zaradu kako bi proširile poslovanje na nova, potencijalno profitabilnija područja, što podrazumeva i kupovinu brodova za krstarenje i teretnih aviona. Pojedinim kompanijama je, takođe, fokus na očuvanju prednosti u odnosu na konkurenciju.

U slučaju kompanije Maersk – najveće brodarske kompanije na svetu, plan je sveobuhvatan. Ova kompanija je, između ostalog, u 2021. „osvežila“ postojeću flotu aviona kupivši dva teretna aviona Boeing 777; pored toga kupila je 16 novih električnih kamiona, osam brodova koji ne emituju ugljen-dioksid i dve skladišne i logističke kompanije koje upravljaju centrima e-trgovine u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Mediterranean Shipping Company (MSC) takođe realizuje značajna ulaganja, sa namerom da „napadne“ prvo mesto na listi brodara. MSC je tokom ove godine kupio 60 polovnih teretnih brodova, a ima naručeno najmanje 43 nova broda. Uz to, i 12 novih kruzera po ceni od 11,3 milijarde dolara, zbog čega se procenjuje da će postati najbrže rastuća kompanija u sektoru krstarenja, za sledećih 5 godina.

CMA CGM je u februaru osnovao aviokompaniju, kako bi uzeo „deo kolača“ u sektoru avio-kargo prevoza, koji je takođe zabeležio porast vozarina i profita tokom pandemije. Samo ovog meseca, kupili su 4 nova teretna aviona, 10 kontejnerskih brodova koji mogu razbijati led, kako bi ojačali prisustvo u Baltičkom moru, kontejnerski terminal u američkoj luci Los Anđeles…

Hapag-Lloyd je odlučio da iskoristi svoju pandemijsku dobit za otkup lučkih terminala, od kojih su mnogi tokom pandemije bili preopterećeni. Iz menadžmenta stižu izjave da nisu zainteresovani za avio prevoz, špediciju ili skladištenje kao neki od konkurenata, ali su uvek otvoreni za kupovinu novih terminala.

Evergreen takođe želi da se uzdigne na lestvici – krenuvši sa velikom kupovinom brodova. Kada porudžbine budu gotove, analitičati navode da će ova kompanija udvostručiti veličinu svoje flote i prekočiti Hapag-Lloyd, piše pomorac.hr.