Američke luke uvele NOVČANE kazne za kasno preuzimanje kontejnera

U lukama Los Anđeles i Long Bič juče je počelo ranije najavljivano novčano kažnjavanje zbog kašnjenja u preuzimanju kontejnera. Prvobitno je ova naknada planirana za 1. novembar, međutim, sama najava uvođenja naknade imala je uticaja, te se broj kontejnera koji su čekali u luci smanjio za petinu. Ipak, vreme čekanja brodova na usidrenje i dalje traje dugo, te se na uvođenje naknade više ne čeka.

Prema novim pravilima, kontejneri koji se iz luke transportuju vozom mogu da ostanu u luci najviše šest dana pre nego što počne naplata. U slučaju da ih transportuje kamion, vreme čekanja bez naplate može da bude do devet dana, prenosi KTLA.

Posle predviđenog roka počinje naplata naknade, koja prvog dana iznosi 100 dolara, a zatim se svakog dana uvećava za 100 dolara. Primera radi, prvog dana iznos naknade biće 100 dolara, drugog dana 200 dolara, te će ukupno zaduženje za prva dva dana biti 300 dolara. Trećeg dana će naknada biti za 100 dolara veća, dakle 300 dolara, a zaduženje za sva tri dana 600 dolara, čak duplo više nego prethodnog dana.

Kako pišu američki mediji, ova državna naknada samo je jedna od mera koje su Bela kuća i američke luke preduzele poslednjih meseci, kako bi ublažile ekstremnu krizu nastalu zbog nestašice kontejnera.

Na uvođenje nove naknade reagovala je nemačka kompanija Hapag-Lloyd, iz koje su poručili da će nova naknada ići na račun klijenata.

U saopštenju ove kompanije, navodi se da će se naknada računati po kalendarskom danu (što uključuje i dane vikenda i praznika), kao i da ne postoji maksimalni iznos, već će se penali zaračunavati sve dok kontejner čeka u luci.

U trenutku kada je uvedena naknada za kasno preuzimanje, 82 kontejnerska broda čekala su na usidrenje pokraj Južne Kalifornije. Prethodnih dana situacija je bila nešto bolja od one s početka meseca. Od petka je u obe luke bilo 40.700 kontejnera koji su čekali duže od devet dana, što je daleko bolja situacija nego 1. novembra kada su zabeležena 70.600 kašnjenja.

Naknade za kasno preuzimanje su u planu i na severu zakrčene zapadne obale Amerike, tj. u luci Takoma.