MAERSK: Potražnja se razvija bolje nego što je očekivano

Razvoj kontejnerskog prometa u drugom kvartalu ove godine bolji je od očekivanog, saopštila je kompanija Moller-Maersk.

– Sa trenutnom trgovinom, potražnja na tržištu u drugom kvartalu 2020. godine razvija se bolje nego što je prvobitno bilo očekivano – navode u Maersku.

Najveća svetska kompanija za kontejnerski prevoz, koja kontroliše petinu svetske flote u pomorskom prevozu robe, sada očekuje da će se u drugom kvartalu količina transportovane robe smanjiti između 15% i 18%, u poređenju s prethodno očekivanim smanjenjem od čak 25%, objavio je Bloomberg.

Vrednost akcija ove kompanije povećala se za 8,5% na berzi u Kopenhagenu.

Sredinom maja, kada su objavljeni rezultati u prvom tromesečju godine, Maersk je upozorio na istorijski pad potražnje, nakon što su mere karantina uvedene širom sveta počele da utiču na međunarodnu trgovinu. Sumorne prognoze usledile su nakon upozorenja Svetske trgovinske organizacije o time da bi pandemija koronavirusa mogla da uzrokuje najgori kolaps međunarodnih trgovinskih tokova od Drugog svetskog rata.

U međuvremenu je Maersk, ipak, objavio da „na osnovu razvoja tržišta, u kombinaciji sa troškovima u celoj organizaciji i značajnim brojem otkazanih plovidbi“, sada očekuje da će operativni profit (EBITDA), pre troškova restrukturisanja i integracije, biti nešto veći u drugom kvartalu, nego u prvom – kada je njegova vrednost dostigla 1,5 milijardi dolara.

– Imajući u vidu nesigurnost u vezi s oporavkom potražnje u drugoj polovini 2020, budući da covid-19 i dalje utiče na ekonomiju, celogodišnje smernice o zaradi i dalje su suspendovane – saopšteno je iz kompanije, a prenosi Bloomberg.