Brodar MSC koristi rešenje koje štedi 10 mlrd USD godišnje!

Kompanija Mediterranean Shipping Company (MSC),  sa sedištem u Ženevi, drugi po veličini prevoznik kontejnera na svetu, iskoristila je pomoć indijske startap logističke kompanije kako bi smanjila troškove, gubitke i povećala efikasnost lanca za transport kontejnera u ovoj zemlji.

Kompanija MatchLog Solutions, koju  su u julu ove godine osnovali veterani u industriji za transport, logistiku i lanac snabdevanja – Druv Taneja, Laksmi Narajan Gurdžar i Karan Kosla, omogućiće MSC-u da dva puta upotrebi kontejnere kojima se vrši uvoz robe u Indiju tako što će upotrebiti uvozne kontejnere i za izvoz – čime se optimizuje upotreba inače praznih kontejnera.

Ako se bude primenjivao širom Indije, ovaj koncept pomoći će u smanjenju troškova transporta kontejnera za čak 10 milijardi dolara godišnje.

Najveći izazov s kojim se suočava indijska industrija kontejnera -koja se sastoji od 18 miliona kontejnerskih jedinica (TEU) – jesu prazni kontejneri koji se ukrcavaju na brodove – mrtvi teret za Indiju. Kontejneri su u 99 odsto slučajeva prazni kada se vraćaju iz unutrašnjosti zemlje, rekao je Abhišek Baheti, izvršni direktor i jedan od osnivača kompanije Ambily Technologies.

Potrošnja u indijskoj kontejnerskoj industriji iznosi oko 25 milijardi dolara godišnje, od čega je 40 odsto ili 10 milijardi dolara bespotrebno potrošeno. Ako iz lanca transporta kontejnera uklonimo 40-postotni gubitak, tada će se ukupna potrošnja, u vidu BDP-a, smanjiti za 1,5 odsto, izjavio je Baheti.

Kako ovo funkcioniše?

MatchLog će koristiti model koji primenjuju kompanije za transport putnika kao što su Ola i Uber, bez korišćenja aplikacije. Ovaj koncept funkcioniše na sledeći način:
Na primer, uvoznik sa sedištem u Puneu, nakon što kontejner sa njegovom robom uđe u luku Jawaharlal Nehru (JNP) blizu Mumbaja, on mora da iznajmi kamion/prikolicu kako bi ga prevezao do svoje fabrike.
Vlasnik kamiona zatim navodi cenu za transport kontejnera u oba smera – kontejner će biti transportovan do Pune, pretovaren, a zatim će prazan kontejner biti vraćen u JNP jer ga uvoznik mora vratiti u luku odakle ga je i prvobitno pokupio.
Kada se prazni kontejner preveze natrag u JNP, to predstavlja gubitak novca za uvoznika, jer on plaća i njegov transport do luke.
S druge strane, izvoznik, takođe sa sedištem u Puneu, mora da pošalje kamion u JNP kako bi prevezao prazan kontejner. On mora da ga odveze u fabriku gde se u kontejnere utovaruje roba za izvoz, a zatim da ga pošalje u luku za dalje putovanje morskim putem, plaćajući putovanje u oba smera.
Zadatak MatchLog kompanije je da pronađe i uvoznika čiji je kontejner prazan nakon što je roba iz njega istovarena, a zatim u roku od jednog ili dva dana mora da pronađe i izvoznika koji takođe izvozi teret istom linijom, a čija je roba spremna za transport i obezbedi mu prazan kontejner.