DHL se dugo smatrao potencijalnim kupcem DB Schenkera – sada je „presekao“

Grupa DHL oglasila se i saopštila da ostaje van trke za kupovinu DB Schenkera, nakon mnogo spekulacija o tome koja će kompanija biti kupac. Generalni direktor DHL Grupe Tobias Meier (Tobias Meyer) je izjavio da je posle procene utvrđeno da im preuzimanje DB Schenkera u ovom trenutku „ne odgovara“.

– Ima mnogo stvari u koje možemo da investiramo. Veoma smo zainteresovani za prostor e-trgovine, tako da jednostavno nismo videli Schenker kao dobru priliku za nas. Biće i drugih zainteresovanih, a mi kao DHL Grupa smatramo da imamo bolje načine za raspoređivanje kapitala naših akcionara – rekao je Meyer za CNBC.

On je dodao da se ne očekuje da trenutni neto dug Grupe, koji je pripisao zakupu skladišta na globalnom nivou, bude prepreka za bilo kakve buduće akvizicije za koje je zainteresovana. DHL se dugo smatrao potencijalnim kupcem DB Schenkera, nakon glasina o potencijalnoj prodaji te kompanije, pre nego što je zvanično objavljena na tržištu.

Bivši generalni direktor DP DHL-a Frenk Apel (Frank Appel) rekao je u martu 2022. da će DHL ispitati potencijal kupovine DB Schenkera, ali je tada naglasio da svaki posao mora da ispuni tri kriterijuma: da li ta kompanija čini DHL boljim, da li se lako integriše i da li je aktivna?

– Ako je odgovor na ova tri pitanja potvrdan, onda bismo verovatno dali ponudu. Ako se odgovori na jedno od ovih pitanja sa ne, nećemo dati ponudu – rekao je tada Frenk Apel.

Državni nemački železnički gigant Deutsche Bahn je u decembru 2023. zvanično objavio da je njegova podružnica DB Schenker na prodaju, godinu dana nakon što su počeli da razmatraju tu opciju. Zainteresovani su imali rok do 15. januara da zatraže dodatne informacije i do 6. februara da dostave dokumentaciju.

Mediji su ranije objavili da bi do 25 kompanija moglo biti zainteresovano za kuovinu. Nedavno je i brodski gigant AP Moller Maersk rekao da će razmotriti davanje ponude nakon što je prethodno odbacio tu ideju. Druge kompanije za koje se priča da su zainteresovane su MSC, DSV, UPS, DP World i Abu Dhabi Ports…

Izvor: aircargonews.net
Foto: Pixabay, ilustracija