Nova luka u Sremskoj Mitrovici imaće 4 zone – Poznati delovi idejnog projekta

Izgradnja novog lučkog kompleksa u Sremskoj Mitrovici najavljena je sredinom 2021. godine kao zajednički projekat Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agencije za upravljanje lukama, a sada stižu nove informacije o tom projektu.

Veliki planovi za razvoj ove luke na Savi, o kojima se govori tokom proteklih godina, predviđaju kapacitete za efikasniji izvoz žitarica iz Sremskog i Mačvaskog okruga, naftni terminal, terminal za pretovar rečnih agregata… Poznato je i da će površina celokupnog kompleksa iznositi 14 hektara, a budući kapacitet 1.500.000 tona različitog tereta.

Ono što je novina je da su od protekle sedmice, kada je objavljeno da je Agencija za upravljanje lukama podnela Ministarstvu za zaštitu životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, poznati delovi idejnog projekta sa budućim planom izgleda luke.

Iz priložene Studije je poznato da je buduća luka planirana kao koncept otvorene luke, što znači da će postojati mogućnost dodatnog proširenja kapaciteta kako se bude povećao broj korisnika. Takođe je u planu da se prostor podeli na četiri zone, tj. četiri terminala za skladištenje različitih proizvoda i poluproizvoda.

U Zoni 1, koja je predviđena na otvorenoj obali, uzvodno, sve do Zone 2, biće izgrađena neophodna lučka infrastruktura za skladištenje žitarica.

Zona 2, koja je locirana uzvodno od pomenute Zone 1 i nizvodno od Zone 3, predviđena je za terminal za šljunak, pesak i kamene agregate. U okviru infrastrukture planirana je i izgradnja nekoliko objekata za separaciju i fabrika betona.

Na južnoj strani lučkog basena se nalazi Zona 3 koja će biti terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata.

Zona 4 obuhvatiće kompleks RTC Luka Leget i predviđena je za skladištenje i prevoz rasutih tereta.

Pored toga, u planu je da se na levoj obali basena izgradi obaloutvrda u dužini od 200 metara, a takođe je navedeno i da je usvojen koncept vertikalne kejske konstrukcije koja će se nalaziti pored terminala za rastute terete.

Priloženu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu možete pogledati OVDE.