CMA CGM naručuje nove kontejneraše od 14.000 TEU u „Hyundai Heavy“

Vodeća francuska kontejnerska kompanija je prema višestrukim izvorima potpisala ugovore za nove brodove. CMA CGM je u najvećem južnokorejskom brodogradilištu, „Hyundai Heavy Industries“, naručila šest brodova od 14.000 TEU plus šest opcija. Zasada nije otkrivena cena brodova koji imaju opciju dual fuel pogona, a biće isporučeni 2020. godine.

Dual fuel opcija sledi nakon porudžbine od avgusta prošle godine kada je naručena serija brodova od 22.000 TEU na LNG pogon. CMA CGM se udružio s francuskim energetskim divom „Total“-om koji će nove brodove snabdevati s LNG-em.

Ova porudžbina na globalnoj sceni dodaje novih 168.000 TEU i usledila je nakon serije velikih narudžbi tajvanskih kompanija „Evergreen“ i „Yang Ming“ u južnokorejskom „Hyundai Merchant Marine“ (HMM) ove godine. Očekuje se da će oni na globalno tržište u narednih nekoliko meseci doneti nove brodove sa ukupno 300.000 TEU što će ravnotežu ponude i potražnje na tržištu kontejneraša još jednom dovesti u centar pažnje, prenosi portal pomorac.net.