Digitalizacija pomorske industrije – Orbit platformu razvija srpsko-američka kompanija HTEC Group

Stena Bulk, osnovana pre skoro 40 godina, sa sedištem u Švedskoj, kancelarijama u sedam zemalja na svetu i više od 100 plovila u svojoj floti, jedna je od vodećih svetskih kompanija za transport nafte, naftnih derivata i hemijskih proizvoda. Odnedavno, ovaj međunarodni pomorski div koristi softver koji razvijaju srpski inženjeri iz kompanije HTEC Group.

Nakon uspešnog implementiranja softvera, u poslovanju kompanije Stena Bulk ostvareno je značajno unapređenje, smanjenje emisije ugljen-dioksida, kao i velike uštede, što je navelo kompanije Stena Bulk i HTEC Group da investiraju u novu kompaniju Orbit Inc. sa misijom da zajedno sa HTEC timom dalje razvija platformu za upravljanje flotom i ponude je na tržištu ostalim pomorskim kompanijama.

OrbitMI Inc. je osnovana u Njujorku 2017. godine, a kancelarije ima i u Švedskoj, Norveškoj, Grčkoj i Srbiji – gde se nalazi HTEC tim developera koji radi na platformi Orbit. Kompanija ima partnere širom sveta sa kojima sarađuje, kako bi se u platformi povezali podaci kompanija koje posluju u pomorskoj industriji radi bolje efikasnosti i održivosti čitavog sektora.

Orbit je platforma koja pomaže pomorskim kompanijama da upravljaju svojom flotom efikasnije, profitabilnije i održivije. Glavni tehnološki partner na ovom projektu, uključen u sve faze razvoja platforme, od strateškog planiranja i analize industrije, preko dizajna interfejsa, do kontinuiranog razvoja i inovacija platforme, jeste kompanija HTEC Group. Reč je o jednoj od vodećih tehnoloških kompanija sa sedištem u San Francisku i razvojnim centrima u Srbiji i zemljama regiona, čiji su osnivači Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić.

Pomorska i brodska industrija su, istorijski gledano, poslovale na vrlo tradicionalan način, koristeći izolovane sisteme upravljanja. Kancelarijski poslovi, poput bukiranja vozila, praćenja tereta, planiranja ruta, fakturisanja i izveštavanja, i dalje se u velikoj meri sprovode u okviru različitih i odvojenih sistema.

Upravljanje podacima, digitalizacija čitavog poslovanja i integracija različitih softverskih rešenja u jednu referentnu platformu koja ima sposobnost da obradi podatke i pruži informacije u realnom vremenu o flotama, putanjama, lukama i teretu, omogućavaju korisnicima Orbit platforme da bolje upravljaju svojim brodovima i tako steknu prednost u pomorskoj industriji – kaže Slaviša Đokić, koji ispred kompanije HTEC Group vodi razvoj ove platforme.

Takva situacija u pomorskoj industriji i evidentno ogroman potencijal za unapređenje iste, motivisao je kompaniju Stena Bulk iz Švedske da počne da razvija pametnu platformu za pomorski ekosistem, zajedno sa kompanijom HTEC. Nakon uspešne implementacije platforme u poslovanju kompanije Stena Bulk i postignutih sjajnih rezultata, odlučeno je da platforma bude ponuđena i ostalim igračima u industriji i tako im omogući da iskoriste veliki potencijal podataka, kao i da kroz platformu podele svoj način rada sa ostalim kompanijama u industriji zbog bolje iskorišćenosti brodova.

Izgradnja snova

Ova platforma za upravljanje plovilima pruža pomorskim kompanijama uvid u podatke o lokaciji, putanji, kao i kapacitetu plovila u realnom vremenu, zatim prikaz optimalnih ruta, potrošnje goriva, te izračunava i predlaže najbolje opcije za smanjenje emisije štetnih gasova. Orbit platforma vlasnicima brodova i operatorima u pomorskom transportu omogućava ovako jedinstvenu integraciju podataka, upotpunjenu dodatnim uslugama i modulima. Ovaj proces kreatori platforme zovu „izgradnja snova“.

Ključna komponenta “izgradnje snova” je potreba da se promeni način razmišljanja donosilaca odluka. Korisnici postojećih tehnologija delili su mišljenje da mora postojati bolji način da se efikasnije upravlja flotom, ali su ih sputavali stari sistemi i nedostatak iskustva sa savremenim softverskim rešenjima. Kada vide vizualizacije u platformi Orbit i shvate da sve može da se poveže, pali se lampica i oni počinju da – grade snove.

David Levy, direktor marketinga u kompaniji OrbitMI, koja je osnovana specijalno za dalji razvoj ovog pomorskog softvera, navodi da će se u budućnosti globalna flota potpuno transformisati, ali da će za to biti potrebno vreme.

– U međuvremenu, na desetine hiljada ljudi radi na brodovima i na kopnu i svakodnevno donosi odluke koje utiču na efikasnost, isplativost i dekarbonizaciju njihovih plovila i flote. Oni sebi postavljaju pitanje: šta ako postoji sistem koji bi mi pomogao da postignem poslovne ciljeve i koji bi prikupljao podatke iz mojih postojećih sistema i izvora podataka, a koji se može menjati kako se pomorska industrija menja – recimo sa novim propisima – ili kako se menjaju moje potrebe, npr. ako želim da uvedem novu funkciju… Šta kada bih mogao da pristupim tim podacima bilo kada, bilo gde? –  objašnjava Levy i dodaje da je to ono što Orbit tehnologija čini za klijente.

Od izveštaja kapetana, do emisije štetnih gasova

Između ostalog, Orbit rešenje obuhvata modul koji prikuplja podatke sa plovila (čak i kada su van mreže ili imaju problema sa internet vezom), modul koji prikuplja informacije o portu, dnevne izveštaje kapetana, podatke o teretu i zauzetosti plovila. Rešenje donosi niz zanimljivih prednosti, kao što su povećanje efikasnosti i iskorišćenosti brodova, privlačenje mlađih generacija boljom tehnologijom, kao i veoma važnu ulogu u smanjenju zagađenja životne sredine.