„Energetsko čvorište južnog Balkana“ – Luka Bar mogla bi da dobije LNG terminal

Izgradnja LNG terminala u Luci Bar pozicionirala bi taj grad, ali i celu Crnu Goru, kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dela Zapadnog Balkana, zaključeno je na sastanku crnogorskog ministra finansija Aleksandara Damjanovića sa predstavnicima Stejt departmenta u Vašingtonu.

Tema sastanka bili su ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa akcentom na saradnju u oblasti energetike.

Zajednički je ocenjeno da su pitanja energetske bezbednosti, diverzifikacije i transformacije ka obnovljivim izvorima i tzv. „čistoj” energiji od neprocenjivog značaja za obe zemlje.

U tom smislu, razgovarano je i o mogućnosti izgradnje LNG terminala (terminala za tečni gas) u barskoj luci, koji bi Bar i Crnu Goru pozicionirao kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dela Zapadnog Balkana.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci ka realizaciji ove ideje. Bilo je reči i o potencijalnom učešću američkih kompanija u ovom, ali i drugim projektima energetske i transportne infrastrukture, a ministar Damjanović je izrazio spremnost Crne Gore da u partnerstvu sa američkim kompanijama i uz podršku američkih razvojnih agencija realizuje konkretne projekte.

Interes Singapuraca

Podsećanja radi, krajem prošle godine najavljeno je da će singapurska kompanija LNG Alliance u prvom kvartalu 2023. godine doneti konačnu odluku o izgradnji LNG terminala u barskoj luci.

Singapurska kompanija je u maju 2022. završila primarnu studiju izvodljivosti izgradnje i opremanja LNG terminala u Baru i potpisala memorandum o razumevanju sa Lukom, o izradi detaljnijih studija za novi terminal kroz koji će obezbediti snabdevanje gasom, kao novim energentom, za potrebe Crne Gore i nekoliko drugih zemalja.

Ta kompanija je u decembru 2021. godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivrednom Crne Gore (EPCG), kojim je predviđena izrada studija izvodljivosti za izgradnju LNG terminala u Baru, kao i novih gasnih elektrana u tom gradu i eventualno u Podgorici.

Prema pomenutom aranžmanu, LNG alijansa bi izgradila infrastrukturu potrebnu za uvoz gasa koji bi u Bar stizao brodovima – LNG tankerima, kao i infrastrukturu potrebnu za isporuku gasa do novih elektrana kojima bi upravljala EPCG.

Računa se da bi novi LNG terminal u Baru u početku trebalo da ima kapacitet od 400.000 tona godišnje, a da bi se relativno lako i brzo mogao povećati tri puta, prenosi poslovni-dnevnik.me.

Foto: Luka Bar